Insula Mare a Brăilei a primit vizita profesională a mai multor reprezentanți ai unora dintre cele mai importante organizații agricole europene și ai Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).
Insula Mare a Brăilei este cea mai mare exploatație agricolă din Europa, având 29 de ferme și fiind administrată de compania Agricost – Al Dahra. Programul de extindere a producției de lucernă și investițiile realizate de Agricost pentru dezvoltarea culturii au atras atenția asociațiilor de profil de pe întregul continent, în condițiile în care Uniunea Europeană este dependentă de importuri de lucernă pentru a satisface consumul local.
„Am venit în Insula Mare a Brăilei pentru că am văzut că producția de lucernă a crescut și pentru că România vrea să devină un actor important în ceea ce privește producția de lucernă la nivel european”, a declarat Eric Guillemot, secretar general al CIDE, citat de FermierinRomania.ro.
Investițiile în cultivarea și prelucrarea lucernei au demarat, la Brăila, în urmă cu câțiva ani.
„Este un program care a început în urmă cu cinci ani de zile. Acum trei ani a fost construită o fabrică de deshidratare a lucernei. La acel moment, suprafața cultivată cu lucernă era de 2.500 hectare”, explică Mihai Solomei, director general adjunct Agricost – Al Dahra.
Până în anul 2022, Agricost are în plan să ajungă la 12.500 de hectare cultivate cu lucernă.
Cu o producție medie de 17 tone de lucernă la hectar și cu 12-14% umiditate, această cultură este profitabilă. Agricost-Al Dahra are în construcție încă o fabrică de uscare a lucernei.
„O fabrică de lucernă costă aproximativ 16 milioane de euro. La acestea se mai adaugă utilaje de patru milioane de euro care asigură însămânțarea, recoltarea și transportul lucernei la fabrică,” explică Lucian Buzdugan, președinte al Consiliului de administrație al Agricost.
„Sunt impresionat de ceea ce am văzut, aici, în Insulă. Este spectaculos ce poate produce acest pământ. Se obține o medie de 17 tone pe hectar de lucernă, ceea ce este imens. Al Dahra a făcut aici cele mai bune terenuri arabile din Europa”, a declarat Eiko Jan Duusema, președinte CIDE.
Vizita unor reprezentanți importanți ai organizațiilor agricole din Uniunea Europeană, care fac auzite vocile a milioane de fermieri, înseamnă recunoașterea muncii pe care o desfășoară angajații companiei Agricost-Al Dahra.
„S-a aflat în Uniunea Europeană despre preocupările noastre și despre faptul că încercăm să extindem această cultură. Este un mare avantaj să facem parte dintr-o organizație agricolă europeană, pentru că România nu prea are reprezentativitate la Bruxelles”, afirmă Lucian Buzdugan.
„România nu poate să stea singură, izolată, este bine să vină alături de toți membrii importanți din sectorul agricol european”, explică Eric Guillemot, secretar general al CIDE.
Datorită performanțelor agricole obținute, România este dorită, în acest moment, ca partener în marea familie europeană.
Agricost – Al Dahra are în plan investiții importante în cultivarea lucernei. O plantă „minune” care asigură 3,5 tone de proteină pe hectar, importantă pentru consumul animal și uman.
„Planul economic ne-a permis ca la o cerere de lucernă mondială și europeană – pentru că 75% din nevoia de proteină a Uniunii Europene este importată – să dezvoltăm această cultură plus cultura de soia”, a declarat Lucian Buzdugan, președinte al Consiliului de administrație al Agricost Brăila.
Investițiile Al Dahra realizate în Insula Mare a Brăilei vor ajunge, în următorii doi ani și jumătate, la 122 milioane euro.
„Este o investiție făcută în pământul țării”, spune Lucian Buzdugan.
„Fabrica de deshidratare a lucernei nu este doar pentru atât, ci se fac mai multe combinații de plante de nutreț, se produc amestecuri de diferite furaje, precum mazăre cu triticale”, explică Mihai Solomei, director general adjunct Agricost – Al Dahra.
În anii următori, Insula Mare a Brăilei va avea cinci astfel de fabrici de uscare a culturii de lucernă, ceea ce va consolida producția și comercializarea acestei culturi agricole.