Inteligența artificială în biblioteca școlară și prevenirea și combaterea consumului de droguri – subiecte de interes pentru școlile constănțene

Având în vedere provocările sistemului de educație și de formare în ceea ce privește pregătirea personalului didactic pentru societatea digitală, dar și pentru prevenirea consumului de droguri, Casa Corpului Didactic Constanța a organizat vineri, 20 octombrie 2023, două ateliere de lucru care au răspuns nevoilor și interesului personalului didactic și auxiliar din școlile constănțene.

În cadrul workshopului „Integrarea Inteligenței Artificiale în biblioteca școlară”, organizat de prof. metodist Narciz Amza și susținut de Anca Moșoiu, bibliotecar la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” Constanța,  45 de bibliotecare din județul Constanța au aflat cum pot integra IA în activitatea lor.

În prezentarea sa, dna Anca Moșoiu a pornit de la exemple recunoscute la nivel mondial, precum Biblioteca Vaticanului, care a folosit inteligența artificială (IA) modelată pentru digitalizarea colecției de manuscrise, sau Biblioteca Națională a Spaniei, în cadrul căreia, prin inteligența artificială, s-a descoperit o piesă de teatru, până acum necunoscută, ce aparţine unuia dintre cei mai mari scriitori din literatura spaniolă, Felix Lope de Vega.

Trecând la mediul școlar, formatoarea a prezentat cazul unui district școlar din Iowa care folosește platforma de inteligență artificială ChatGPT pentru a alege cărțile adecvate vârstei elevilor ce trebuie să rămână în bibliotecile școlilor. În continuare, activitatea s-a axat concret asupra utilizării IA în biblioteca școlară, Anca Moșoiu împărtășind exemple de bună practică din activitatea sa, începând cu utilizarea ChatGPT pentru identificarea obiceiurilor de lectură în ultimii 10 ani, a tendințelor la nivel mondial în activitatea bibliotecilor și a strategiilor elaborate în România pentru a promova lectura în rândul tinerilor, și până la utilizarea aplicațiilor digitale în stimularea interesului pentru lectură a elevilor.

În atelierul de lucru online „Implicațiile, riscurile și efectele consumului de droguri și a noilor substanțe psihoactive” moderat de specialistul C.P.E.C.A. Constanța, subcomisar de poliție-psiholog Roxana Ileana Mirea, peste 130 de profesori au aflat care sunt factorii de risc în adicții, factorii de protecție, semnele consumului/ intoxicației cu droguri, metodele de identificare a adolescenților consumatori de droguri și alte informații necesare prevenirii și combaterii a acestui fenomen.

De asemenea, reprezentantul C.P.E.C.A. Constanța a prezentat procedura de intervenție în cazurile de suspiciune de consum de substanțe interzise în rândul elevilor, dar și ofertele educaționale și proiectele locale și naționale având ca temă prevenirea consumului de droguri.

La sfârșitul activității, psiholog Roxana Ileana Mirea și Laura Secu, metodist CCD Constanța și gazda evenimentului, au răspuns întrebărilor participanților.

Este al doilea atelier cu acestă temă, organizat ca urmare a numărului mare de solicitări primite în urma celui susținut pe 22 septembrie 2023.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Constanța s-a îmbogățit cu 10 picturi murale

vin oct. 20 , 2023
Asociația AltHero, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, anunță încheierea celei de-a doua ediții a Festivalului de Artă Urbană peWALL. Zece noi picturi murale extind circuitul artei stradale din Constanța creând un prilej atractiv, atât pentru localnici, cât și pentru turiști, de a explora orașul dintr-un capăt în celălalt. A […]

V-ar putea interesa și: