Guvernul României are pe agendă, în ședința din 20 aprilie 2023, proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivului de investiţii „Dezvoltare terminal, turn de control şi parcare la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu – Constanţa”.
Potrivit notei de fundamentare, evoluția constant ascendentă a traficului de pasageri a condus ca în ultimii 10 ani să se realizeze unele adaptări de mică și medie complexitate a elementelor de infrastructură, dar care au devenit insuficiente pentru a asigura un grad optim de confort.
În configuraţia actuală a terminalelor, a zonelor tehnice şi comerciale, se estimează că aeroportul va întâmpina dificultăţi în deservirea traficului pasageri şi marfă, în perspectiva satisfacerii solicitărilor venite din partea companiilor aeriene pentru programarea zborurilor, în special la intervalele orelor de vârf.
Deficienţele observate în analiza situaţiei existente se referă la subdimensionarea circuitelor şi fluxurilor de călători, în special în cazul terminalului plecări, unde se creează aglomerări în cazul în care există mai multe aeronave programate simultan la decolare.
Astfel, pentru remedierea deficiențelor constatate, s-a procedat la elaborarea unui studiu de fezabilitate, finalizat în decembrie 2022.
Obiectivul de investiții este prevăzut în Master Planul General de Transport al României.
Soluția tehnică aleasă propune extinderea infrastructurii existente precum și optimizarea şi redimensionarea spaţiilor şi fluxurilor interioare.
Prin realizarea obiectivului de investiții se vor obține următoarele beneficii:
- îmbunătățirea organizării serviciilor aeroportuar;
- îmbunătățirea infrastructurii și diminuarea fragmentării;
- dezvoltarea și adaptarea serviciilor aeroportuare la nevoile aflate în continuă schimbare ale populației;
- creșterea satisfacției și siguranței pasagerilor;
- adaptarea la noile standarde de echipamente;
- asigurarea funcționării sustenabile a aeroportului pe termen mediu și lung;
- îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului aeroportuar.
Valoarea investiției este 229.595.000 lei, inclusiv TVA.
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 2 – „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”, Obiectivul specific 2.3. – „Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor”, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor prevăzute anual cu această destinație, precum și din venituri proprii, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.