Ion Tianu este viceprimar în comuna Bărăganu, iar la alegerile locale din 9 iunie va candida pentru funcția de primar.
L-am întrebat de ce candidează.
„Principalul motiv? Pentru demascarea familiei Neague.”, a spus vicele.
„Vreau să curățăm comuna Bărăganu de clanul de hoți.”, a completat.
Ion Tianu nu este de acord cu ce afirmă primărița, care spune că localitatea are de toate.
„Aș vrea să aducem comuna dacă nu la standarde europene, măcar la cele ale unei comune din Ardeal.”, a punctat liberalul.
Ce înseamnă acest lucru? Servicii mai bune pentru populație, atragerea de investiții. Actualul viitor are proiecte concrete: canalizare, extinderea rețelei de apă, camera de supraveghere. Oamenii știu că poate. Acum trei ani, a avut un rol decisiv la branșarea locuitorilor din Bărăganu la rețeaua cu apă.
„Această localitate nu a avut apă curentă de la înființare, din anul 1880. Am racordat comuna la puțul principal din sat. Toată comuna are acum apă potabilă. Unele dintre racordurile la case le-am făcut personal.”, a declarat acesta.
Toate investițiile se pot face însă numai cu finanțare.
„Ne vom baza mult pe Consiliul Județean Constanța. Avem șansa ca la CJ să candideze un liberal, un primar care a făcut lucruri foarte frumoase în comuna sa și care va câștiga cu siguranță alegerile: Florin Mitroi. Vom apela însă și la Ministerul Dezvoltării.”, a precizat Ion Tianu.
În ceea ce privește alegea sa, este foarte optimist.
Merge din casă în casă, se consultă cu oamenii.
„Strâng semnături pentru candidatură. Circa 40% din cei care cu care vorbesc spun că sunt de acord cu mine, că vor merge cu mine. Va fi însă o bătălie aprigă.”, recunoaște viceprimarul.
Ion Tianu mai spune că va candida nu dintr-o ambiție personală, ci din ambiția de a arăta că și comuna Bărăganu se poate dezvolta, că și comuna Bărăganu poate atrage fonduri, așa cum fac restul primarilor liberali din Constanța, și nu numai, că și locuitorii din Bărăganu pot avea o viață mai bună.
Ce spune DNA
Precizăm că, la finele lunii trecute, Tribunalul Constanța a dat condamnări în dosarul în care Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu, județul Constanța, și Titu Neague, fostul primar al comunei, au fost deferiți justiției în decembrie 2017 de procurorii DNA Constanța. Conform portalului instanțelor de judecată, Neague Magdalena a luat 3 ani de închisoare cu suspendare, iar Neague Titu a primit 4 ani închisoare cu executare. Dosarul este în faza de rejudecare.
Potrivit site-ului oficial al DNA, Neague Magdalena, „administrator împuternicit al SC La Titu Frumosu SRL“ este suspectată de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
SC La Titu Frumosu SRL este acuzată de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, după cum se arată pe site-ul DNA.
Asta în timp ce Neague Titu, potrivit DNA, „la data faptelor administrator în fapt al S.C. La Titu Frumosu S.R.L și primar al comunei Bărăganu, județul Constanța“, este suspectat de complicitate lafolosirea sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În perioada 2015 – 2017, inculpata Neague Magdalena, în calitate de administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L., beneficiind de ajutorul inculpatului Neague Titu, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care fie nu le lucrase, fie nu le deținea în baza unor documente justificative perfect valabile.
O parte din aceste documente au fost puse la dispoziție de către primarul comunei Bărăganu, inculpatul Neague Titu.
Prin aceste demersuri, inculpata Neague Magdalena a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.547.889 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
În cauză, s-a instituit măsura popririi asiguratorii asupra conturilor deținute de către inculpații Neague Magdalena, S.C. La Titu Frumosu SRL și Neague Titu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauza.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
V-ar putea interesa și: Ion Dumitru, PNL, viceprimar cu atribuții de primar în Adamclisi: „Peste zece ani nu veți mai recunoaște localitatea”