Magistrații au respins apelul înaintat de către ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în dosarul înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța, prin care arhiepiscopul cerea anularea deciziei de carantină emisă de către DSP București.
Acesta a pierdut joi, în primă instanță, dar a făcut apel. Vineri, a fost repins și apelul, de către magistrații de la Tribunalul Constanța. Așadar, ÎPS Teodosie este obligat să respecte carantina impusă de autorități. Nu mai are mult. Ultima zi de carantină este 29 ianuarie 2022.
Reamintim că la Judecătoria Constanța, a fost înregistrat pe 25 ianuarie 2022 dosarul cu numărul 1376/212/2022, prin care ÎPS Teodosie a cerut suspendarea și anularea deciziei de carantinare impusă de către DSP București, în momentul în care ierarhul a revenit în țară din Iordania, pe 20 decembrie a.c.
Ieri, 26 ianuarie 2022, a avut loc termen în dosarul menționat anterior, ședința a avut loc la ora 09.30. Judecătorii au decis să amâne pronunțarea pentru joi, 27 ianuarie 2022.
Iată ce motive a invocat Arhiepiscopia Tomisului în proces.
- Actul emis de DSP București nu este semnat de nimeni, nu indică o persoană împuternicită și asumată de a emite un act administrativ și nu are completate cu date câmpurile special destinate identificării persoanei. Ca atare el nu este temeinic, nu îndeplinește condițiile formale impuse de lege și nu are legalitate Adică el NU EXISTĂ. Prin însăși natura sa, Decizia de Confirmare a carantinării trebuie semnată de către persoana împuternicită, căci actul semnării reprezintă manifestarea sa de voință în sensul restrângerii drepturilor și libertăților prevăzute de Constituția României – libertatea individuală, libera circulație, viața intimă, familială și privată, libertatea cultelor și dreptul la muncă. Fără semnătură, actul nu are autenticitate, conform normelor de drept.
- Actul DSP nu este motivat de fapt și de drept, deoarece la art.4, lit. i din Hot. CNSU 2/7.01.2022 se prevede excepția suspendării pentru persoanele care sosesc din state terțe, care participă la evenimente culturale, artistice sau de divertisment, și care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării.
- În plus, acțiunea contestă decizia carantinării preventive a celor ce revin în țară, care sunt presupuși ca persoane care riscă să infecteze pe alții. Din moment însă ce testele medicale negative autorizate arată că nu există risc epidemiologic, pentru ce mai sunt carantinați cei testați negativ? În acest fel, carantinarea devine lipsită de motivație.
„În acțiuni motivate asemănător, Judecătoria Sector 5 București și Tribunalul Prahova au admis contestațiile și au anulat deciziile de suspendare.”, afirmă Arhiepiscopia Tomisului.
Reamintim că, ieri, ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei, despre care Arhiepiscopia Tomisului spune că au fost date ilegal. Acesta s-a întors din Iordania pe 20 ianuarie și trebuie să stea 10 zile în carantină, pentru că nu este vaccinat.