IPS Teodosie nu renunță la Mitropolia Dobrogei

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a cerut printr-o scrisoare transmisă conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) ca arhiepiscopia să fie ridicată la rang de mitropolie, ceea ce ar duce automat la ridicarea sa în grad de mitropolit, au declarat pentru G4Media surse apropiate de BOR.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat că „în legătură cu noua-veche solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, aceea de a fi ridicată la rang de Mitropolie, precizăm că aceeași cerere a primit în urmă cu doar doi ani un răspuns clarisim, ferm și definitiv”.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat în 2021 controversatului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit, arată G4media. Decizia oficială i-a fost trimisă lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod ”din încredințarea” Patriarhului Daniel, și constituie un rechizitoriu dur față de comportamentului arhiepiscopului de Tomis. Documentul confirmă relațiile extrem de reci dintre cei doi ierarhi, acutizate de comportamentul lui Teodosie din perioada pandemiei.

Astfel, în scrisoarea din 19 aprilie 2021, Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”, fără ca toate condițiile statutare necesare pentru o astfel de avansare să fie îndeplinite. Teodosie ceruse ridicarea în grad printr-o adresă din 18 februarie 2021. În plus, decizia oficială de respingere cuprinde și referiri la comportamentul lui Teodosie, atât cel public, cât și cel din interiorul bisericii.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arată decizia inițiată de patriarhul Daniel. Decizia oficială din 2021 a mai evidențiat problemele de la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului – teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficiențe de redactare a textului.

Sprijin politic

Demersul său este susținut și de unii politicieni. Septimiu Bourceanu, singurul senator liberal, și-a declarat public sprijinul pentru proiect încă din 2020, înainte de fi ales senator. Iată ce spunea:

„Avem nevoie de Mitropolia Dobrogei! Știu că mulți dintre voi vor fi surprinși de aceste cuvinte, dar este o perioadă potrivită să ne amintim că Dobrogea a fost primul pământ creștinat din România.
Am declarat tot timpul că vreau ca județul Constanța să se reconecteze la centru, să se dezvolte și să beneficieze de toate oportunitățile care vin atât pe plan intern, cât și extern.
Vreau o Constanță puternică, dezvoltată și conectată administrativ, medical, economic, financiar, cultural, sportiv și religios la România și la Europa. Cred în asta și va fi obiectivul meu în viitorul mandat de senator.
Și mai cred în ceva: Eu cred în Dobrogea, cea multiculturală, multietnică, multireligioasă, Dobrogea actuală și de odinioară, încărcată de istorie, de împliniri si sperante, dar și de răni deschise care așteaptă vindecarea și, poate, împăcarea.
Când vorbești de ea, Dobrogea, împletești istoria cu spiritualitatea, și nu poți, chiar nu poți să uiți că a existat secole la rând o Mitropolie, prima atestată documentar, un centru efervescent religios care a dat României nu doar statornicie în credință, ci și o continuitate a propovăduirilor apostolice ale Sf. Andrei și care acum așteaptă, smerită, recunoașterea și redescoperirea adevărului istoric și a identității – „Eu cred și susțin reactivarea Mitropoliei Tomisului cu titlul de Mitropolia Dobrogei”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “IPS Teodosie nu renunță la Mitropolia Dobrogei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un tânăr de 23 de ani, pericol public pe Autostrada Soarelui

lun oct. 23 , 2023
Azi, în jurul orei 01:15, polițiștii din cadrul Brigăzii Autostrăzi- Biroul de Poliție Autostrada A2, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pe autostrada A2, la km 20, în zona localității Brănești, un autoturism, condus de un bărbat, în vârstă de 23 de ani. În […]

V-ar putea interesa și: