IPS Teodosie, trei zile într-o insulă din Grecia frumoasă ca Seychelles

Mănăstirea unde va sluji arhiepiscopul Tomisului. Sursă foto: TripAdvisor

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este, în perioada 19 – 22 octombrie, în insula Kefalonia din Grecia.

În această seară, 19 octombrie, va fi prezent la slujba Privegherii la mănăstirea „Sfântul Gherasim din Chefalonia” (Kefalonia, Grecia).

Duminică, 20 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Gherasim din Chefalonia

  • de la ora 8.30, ierarhul va face parte din soborul de arhierei care va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Gherasim” (Kefalonia, Grecia), urmată de o procesiune;
  • de la ora 18.00, va participa la slujba Vecerniei la mănăstirea „Sfântul Gherasim”.

Luni, 21 octombrie, de la ora 4.00, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Gherasim” (Kefalonia, Grecia).

Marți, 22 octombrie, de la ora de la ora 6.30, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Apă turcoaz ca în Seychelles

Kefalonia este cea mai mare dintre insulele ionice.

„Casta Kefaloniei este presărată cu zeci de plaje frumoase, ape turcoaz și milioane de ocazii de făcut cele mai impresionante poze. Jumătatea sudică a insulei are plaje întinse cu nisip fin auriu, hoteluri și taverne cochete, un soi de rivieră pentru iubitorii de soare și plajă. Jumătatea nordică a insulei este bogată în vegetație, muntoasă, cu o briză relaxantă, plaje cu pietricele albe fine și apă în cele mai frumoase nuanțe de turcoaz, unele la fel de frumoase precum în Seychelles.”, scrie consultantul în turism Răzvan Pascu despre această insulă.

Sfântul care îndemna să nu gândim cu mândrie

Sfântul Cuvios Gherasim (1506-1579) se trage din înstărita familie de aristocrați Notaras. Fiind tuns în monahism în Sfântul Munte Athos, el a mers mai apoi la Ierusalim, unde a slujit timp de 12 ani la Biserica Învierea Domnului. Mai apoi, stând o vreme în Creta și în Zakynthos, în anul 1555 a ajuns pe tărâmul natal, în Kefalonia, potrivit crestinortodox.ro.

Ajungând acasă, el a stat în sihăstrie, vreme de 5 ani, într-o peșteră din Lassi. Prima sihăstrie a Sfântului Gherasim, indicată de un indicator așezat pe drumul principal spre Lassi, este o micuță biserică așezată deasupra peșterii unde s-a nevoit sfântul.

În anul 1560, Sfântul Gherasim s-a mutat în Valea Omala, unde a reconstruit vechea capelă a satului, închinată Adormirii Maicii Domnului, și unde a întemeiat mănăstirea de maici numită de el, „Noul Ierusalim”.

Unul dintre cuvintele lui preferate era acela în care spunea copiilor: „Copii, fiți blânzi unii cu alții și nu gândiți cu mândrie!” Sfântul Gherasim a fost cu adevărat un învățător, un doctor și un părinte. El și-a câștigat pacea locuind într-o peșteră izolată și ajutând un om la săparea mai multor fântâni în jurul mănăstirii.

Astăzi, moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia sunt păstrate cu mare evlavie într-o raclă de sticlă pusă, la rândul ei, într-un sarcofag de argint, așezat pe mormântul sfântului. Biserica actuală a fost zidită și ea deasupra mormântului.

În vremea vieții, sfântul a plantat mai mulți pomi în curtea mănăstirii. Dintre aceștia, unii au ajuns până în zilele noastre. Pe lângă aceștia, de la sfânt, au mai rămas și 3 mari fântâni, pe lângă alte 37 cișmele mai mici.”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Delia Budeanu a murit, lăsând în urmă o moștenire de neuitat în televiziunea română

sâm oct. 19 , 2024
Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute și iubite crainice din istoria Televiziunii Române, s-a stins din viață. Născută pe 28 mai 1946, ea a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în 1969, pentru ca în anul următor să înceapă o carieră de aproape trei decenii la TVR. […]
Delia Budeanu a murit, lăsând în urmă o moștenire de neuitat în televiziunea română

V-ar putea interesa și: