Casa, locul de muncă și relaxarea. Sunt aspecte esențiale ale vieții. De multe ori însă, acestea sunt situate la distanțe mari una de alta, ceea ce ne face să pierdem timp prețios. Pentru a ne ajuta să câștigăm timp, pentru noi și cei dragi, urbaniștii au dezvoltat un concept numit „live-work-play”.
Conceptul a început să remodeleze atât modul în care ne petrecem timpul, cât și felul în care comunitățile din marile orașe ale lumii sunt construite. Acesta depășește simpla coexistență dintre locuință și locul de muncă, propunând o abordare integrată a vieții, care promovează interacțiunea armonioasă între casă, muncă și zonele de divertisment. Conceptul va fi implementat și în Constanța.
Ce este live-work-play?
Conceptul este unul simplu și reprezintă exact ceea ce numele spune. Comunitățile live-work-play sunt construite pe ideea că este mult mai simplu și mai benefic să ai tot ce îți trebuie concentrat în cartierul tău — locuința, jobul, zone de shopping și de relaxare.
Componenta live se referă la faptul că noile comunități sunt construite să găzduiască locuințe, astfel încât oricine își poate găsi un loc confortabil aproape de tot ceea ce are nevoie în activitățile sale de zi cu zi.
Componenta work concentrează viața profesională. De aceea, aceste comunități sunt construite ca parte a proiectelor mixed-use și prosperă datorită faptului că oamenii au jobul aproape de locuințele lor și de spații unde se pot relaxa fără a pierde mult timp pentru deplasarea între aceste locații. Astfel, este comun să vezi locuri de muncă, locuințe și zone de shopping în aceeași clădire.
Componenta play completează triunghiul și adaugă dimensiunea socială și de relaxare. Este vorba despre crearea unui mediu urban care oferă acces facil la spații verzi, centre culturale, restaurante și alte facilități de relaxare. Acest aspect încurajează interacțiunea socială, activitățile de recreere și contribuie la dezvoltarea unei comunități vibrante și echilibrate.
Astfel, conceptul de live-work-play nu este doar un trend urban, ci reprezintă o evoluție în modul în care oamenii concep și trăiesc în mediul lor de viață.
Conceptul live-work-play, în România
Acest concept inovator va fi adus și la Constanța, de dezvoltatorul IULIUS, care a anunțat o investiție majoră, ce va fi realizată pe un teren nefolosit al Oil Terminal. Expertiza dobândită de IULIUS prin proiectele mixed-use dezvoltate în țară va sta la baza celui mai ambițios proiect al companiei – cel de la malul mării. La Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, acestea oferă deja un model sustenabil de business, ce reunește atât hub-uri importante de office, servicii, cât și multiple zone axate pe experiențe și relaxare, dar și destinații în sine, care pun la dispoziția locuitorilor spații de petrecere a timpului liber.
În prezent, portofoliul IULIUS este format din 8 proiecte care cuprind peste 310.000 mp de retail, 242.000 mp de office și găzduiesc peste 1.000 de branduri internaționale, naționale, producători locali și concepte de entertainment, precum și 130 de sedii ale unor companii din industriile tech și automotive, renumite la nivel mondial. Proiectele IULIUS sunt concepte mixed-use care depășesc rolul lor funcțional și s-au armonizat comunităților din care fac parte, integrând, de asemenea, grădini ample și aducând natura în mijlocul orașelor, între oameni.
IULIUS aduce conceptul live-work-play în comunitățile locale
IULIUS a reușit să revitalizeze mai multe zone insuficient dezvoltate sau chiar abandonate din Iași, Timișoara și Cluj – Napoca, prin proiectele sale care creează ecosisteme în care oamenii au acces la locuri de muncă și spații de birouri moderne și în care găsesc activități și resurse pentru a-și petrece timpul liber. Astfel, proiectele IULIUS au devenit destinații în sine, care au atras un număr impresionant de vizitatori și de companii care beneficiază de infrastructura de care au nevoie pentru a-și dezvolta afacerile.
Cu o gamă variată de facilități, inclusiv parcuri generoase care servesc și ca locuri pentru evenimente în aer liber, proiectele IULIUS au avut în 2023 peste 70 de milioane de vizitatori. Însă, în inima proiectelor nu se află doar multiplele facilități și spațiile premium de birouri, ci și spații verzi, care au devenit foarte iubite de locuitori. În total, IULIUS a construit de la zero 130.000 mp de parcuri în zonele unde nu existau spații verzi și acum reușesc să aducă împreună natura și comunitatea. Parcurile găzduiesc numeroase evenimente sportive, creative, culturale și artistice, care vin ca o completare a tuturor experiențelor pe care proiectele mixed-use IULIUS le oferă.
Totodată, IULIUS își îndreaptă atenția către integrarea proiectelor în țesutul urban, cu o abordare axată pe funcționalitate, făcând investiții în soluții de conectivitate și în modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale. Un aspect important al comunităților de tip live-work-play este chiar conectivitatea. În acest sens, IULIUS a investit în soluții pentru fluidizarea traficului în zonele unde a construit, suplimentar modernizării și lărgirii străzilor de lângă proiecte: realizarea unui pasaj subteran în Timișoara, crearea unei noi străzi la Palas Iași și inaugurarea unei noi artere rutiere la Palas Campus. Mai mult, proiectele dispun de infrastructură pentru mobilitatea alternativă și stații de încărcare pentru vehiculele electrice.
Următorul proiect major al companiei concentrate pe dezvoltarea și administrarea proiectelor de regenerare urbană, cu o experiență de peste 25 de ani în real-estate, va fi construit la Constanța și oferă o nouă perspectivă de dezvoltare pentru întregul oraș.
Acest concept MINUNE „Live-work-play ” ESTE MAI DEGRABĂ 15MINS SMART CITY…