Jecmăneală în Mamaia Nord: salariul minim pe economie îți ajunge ca să-ți pui cearceaful pe plajă șapte zile jumătate

Unele prețuri au luat-o razna în Mamaia Nord, zonă care aparține administrativ de Năvodari. Aici, operatorii de plajă au ajuns să ceară chiar și 200 de lei numai pentru a-ți putea pune un cearceaf pe nisip.

Salariul minim net pe economie este de 1524 de lei, bani care îți ajung așadar pentru un cearceaf pe nisip timp de șapte zile și jumătate. Locul este în apropierea unor blocuri aflate în construcție.

Un operator privat din zona Mamaia Nord-Năvodari a scos la închiriat fâșia de nisip dinaintea primului rând de șezlonguri de pe plaja pe care o administrează. Aparent, zona este destinată turiștilor care vor să-și așeze cearșafurile pe malul mării, iar locurile sunt închiriate cu 200 de lei/zi, în intervalul 08:30-20:00, scrie G4Media.

În schimbul celor 200 de lei turistul nu beneficiază de umbrelă și poate folosi un cearșaf de maximum 1,4 x 2 metri, iar în spatele lui turiștii vor plăti pentru două șezlonguri cu umbrelă 150 lei în primul rând, 120 de lei în al doilea rând și 100 de lei în al treilea rând. ”Oferta” pentru turiștii cu cearșafuri este disponibilă la Marina Surf, plaja asociată cu un complex imobiliar de lux din Năvodari, la granița cu Mamaia Nord și zona de cluburi.

Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, susține că fâșia de plajă de la apă ar trebui să fie lăsată liberă pentru intervențiile de urgență, cum ar fi cele ale salvamarilor sau ale SMURD. Constantinescu a explicat însă că este greu atât pentru turiști, cât și pentru operatorii de plajă să înțeleagă necesitatea ca cel puțin 5 metri de la apă să fie lăsați liberi pentru situații grave care pot apărea.

Șeful Protecției Consumatorilor a mai declarat pentru G4Media că operatorii au obligația de a lăsa 30% din spațiul plajei pe care o administrează neocupată de șezlonguri, pentru turiștii care vor să se bronzeze pe cearșafuri. Zona de cearșafuri nu trebuie amenajată în spatele șezlongurilor ci paralel cu zona acestora, astfel încât și turiștii care nu vor să închirieze șezlonguri să aibă posibilitatea să prindă locuri aproape de mare, a mai explicat Horia Constantinescu pentru G4Media. Acesta a mai precizat că inspectorii efectuează frecvent controale pe sectoarele de plajă pentru a verifica dacă operatorii respectă suprafața de 30% destinată pentru cearșafuri.

Ce spune legea

ORDIN nr. 1.204 din 26 martie 2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic
NORME METODOLOGICE din 26 martie 2010 privind autorizarea plajelor în scop turistic

Articolul 18
Suprafața sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea șezlongurilor și umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafața totală închiriată, diferența reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spațiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă.

Articolul 19
Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în așa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării șezlongurilor și va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă.

Sursă foto: G4Media


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării organizează concurs pentru ocuparea a 17 posturi

Dum iul. 10 , 2022
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării organizează organizează în data de 01.08.2022 ora 12.00, concurs pentru ocuparea a 17 funcţii publice de execuţie – Direcţia Generala Gestiune si Coordonare PNRR. Concurs de recrutare, 2 funcții publice de execuție – Direcţia Generala Gestiune și Coordonare PNRR – Serviciul Evaluare, Selecție și Contractare: […]
angajari

V-ar putea interesa și: