Jocul video Fortnite a fost o lovitură la nivel de industrie şi a devenit rapid extrem de popular în rândul copiiilor din lumea întreagă. Specialiștii spun că provoacă o dependență asemănătoare heroinei.
Heroina este drogul care creează cea mai mare dependență, îmi spunea un specialist antidrog. Cei care încearcă să se lase resimt, în perioada sevrajului, dureri similare cu cele pe care le simte un om căruia i se fracturează oasele. De aceea, dependența de heroină este și cel mai greu de învins.
Debbie Vitany este un părinte care a discutat cu publicaţia americană USA Today despre dependenţă fiului ei.
Fiul ei de 17 ani, Carson, se joacă cel puţin 12 ore pe zi, căutând arme şi resurse într-o lume post-apocaliptică unde scopul este de a rămâne ultima persoană în viaţă. Profesorii acestuia se plâng că el adoarme în clasă, iar notele i-au scăzut dramatic.
„Am făcut câteva progrese în a-i reduce timpul de joacă şi a-l determina să doarmă mai bine, dar s-a întors la vechile obiceiuri”, a declarat Vitany, care locuieşte în Michigan, SUA. „Nu am văzut niciodată un joc care să aibă atât de mult control asupra minţilor copiilor”.
Problema ridicată de acest părinte nu este una singulară, ci este o problemă de care se plâng în acest moment mai mulţi părinţi, profesori şi şefi din toată lumea, încât Fortnite a ajuns un fenomen care a acaparat nu doar copiii, ci şi adulţii.
Peste 200 de milioane de persoane se joacă Fortnite, care a devenit un business de miliarde de dolari pentru producătorul jocului – Epic Games.
Câţiva părinţi disperaţi şi-au trimis copiii chiar şi la dezintoxicare.
„Acest joc este ca heroina”, spune Lorrine Marer, un specialist în ştiinţa comportamentală care lucrează cu mai mulţi copii ce se confruntă cu dependenţă de jocuri video. „Odată ce te prinde, este greu să te desprinzi”.
Ziariștii de la USA Today au următoarea concluzie:
„Uneori, părinții și copiii au nevoie de puțin ajutor profesionist să-și rezolve probleme, iar acest lucru nu este niciodată greșit.”