
Toate acordurile dintre București și Washington, inclusiv cele care reglementează prezența militară a SUA în România, sunt în vigoare, sunt respectate și sunt adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional, au declarat surse din domeniul Apărării, miercuri pentru Agerpres.
Sursele respective au descris drept „dovezi clare ale angajamentului comun româno-american pentru securitatea colectivă aliată” facilitățile strategice din bazele militare de pe teritoriul țării noastre, precum forțele americane staționate în sistem rotațional în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu sau sistemul antirachetă Aegis Ashore instalat în Baza 99 Deveselu, care este integrat în sistemul antirachetă al NATO.
Sursele din domeniul Apărării au mai spus că baza de la Mihail Kogălniceanu, care va fi modernizată și extinsă printr-o investiție a Guvernului României de peste 2,5 miliarde de euro, va deveni astfel un „hub strategic regional pentru NATO”, capabil să găzduiască până la 10.000 de militari români și aliați.
Investiția României este structurată pe 20 de ani, cu aplicare în patru etape.
Prezența forțelor americane pe teritoriul României, susținută de investițiile semnificative în infrastructura de apărare, întărește securitatea regională și descurajează amenințările externe.
În țara noastră sunt dislocați la ora actuală peste 1.700 de militari americani, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.
Oficialii români s-au întâlnit marți cu o delegație a Congresului SUA
„Angajamentul ferm al României față de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite” a fost reafirmat de președintele interimar Ilie Bolojan în cadrul întâlnirii pe care a avut-o marți la Cotroceni cu delegația Congresului american, căreia i-a transmis că acest parteneriat reprezintă pentru țara noastră „un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională”.
Potrivit Administrației Prezidențiale, în cadrul întrevederii, Ilie Bolojan „a evidențiat importanța consolidării prezenței americane în România, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre. A subliniat că România contribuie activ la securitatea Flancului Estic al NATO, iar cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficient”.
Surse politice au declarat pentru HotNews că delegația SUA, care a fost condusă de congresmenul republican Vern Buchanan, a întrebat și despre evenimentele din decembrie, când România a decis anularea alegerilor prezidențiale, și a fost mulțumită de răspunsurile primite. Conform părții române, membrii delegației nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme în ceea ce privește alegerile din luna mai.
„Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată, nefiind manifestată nicio preocupare privind o retragere a trupelor americane din România”, a transmis partea română, la finalul discuției de la Cotroceni.
Delegația americană s-a întâlnit la București și cu premierul Marcel Ciolacu, dar și cu alți oficiali români.