Julian Săvulescu, filozof, profesor de etică aplicată la Universitatea Oxford, spune că oamenii ar trebui să fie plătiți să se vaccineze împotriva Covid-19, pentru a se atinge, cât mai repede posibil, imunitatea de turmă.
Profesorul de origine română, născut în Australia, spune că numai așa se vor putea înlătura ezitările pe care le au oamenii în ceea ce privește vaccinarea.
Omul de știință spune că plata poate fi în bani sau se poate oferi altceva, de exemplu posibilitatea de a nu purta mască în public, a spus acesta pentru Journal of Medical Ethics.
„Avantajul de a plăti este că oamenii vor alege voluntar să se vaccineze”, spune profesorul.
„Dacă suntem corecți în a aprecia limitele încrederii noastre în ceea ce privește riscurile și beneficiile unui vaccin, atunci este rolul indivizilor să judece dacă merită această plată”, a adăugat.
Profesorul Julian Săvulescu este una dintre cele mai respectate autorităţi academice ale lumii. Este filozof, profesor de etică aplicată la Oxford, director al Centrului de etică aplicată al aceleiaşi universităţi şi editor al Jurnalului de Etică Medicală, cea mai importantă publicaţie din lume în explorarea bioeticii. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti.
De origine română, Julian Săvulescu s-a născut pe 22 decembrie 1963 în Australia; a studiat medicina la Universitatea Monash din Melbourne. Sub influenţa profesorului şi bioeticianului Peter Singer s-a reorientat treptat către bioetică, dându-şi doctoratul în acest domeniu. A urmat apoi un stagiu de cercetare la Universitatea din Oxford. În 2003, Julian Săvulescu a fondat Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, al cărui director este.
Julian Săvulescu a participat în calitate de invitat la numeroase seminarii şi conferinţe internaţionale, printre care: Wellcome Public Lectures in Neuroethics, Herbert Spencer Lecturer (2005); Crown Lecturer (2008); Pierce Scholar (2008) şi altele. De asemenea, a susţinut prezentări la evenimente precum World Economic Forum, Davos (2009), Mont Pelerin Society (2008), Allianz Conference, Munchen (2008, 2007) sau Wellcome Trust Advisory Council meeting on Neuroscience strategy (2011).
Profesorul are o bogată activitate editorială. A publicat 10 cărţi şi peste 220 de articole în reviste ştiinţifice de prestigiu din domeniul eticii aplicate. Studiile sale, traduse în olandeză, germană, spaniolă, poloneză şi coreeană, i-au adus importante distincţii.
Sursă foto: www.practicalethics.ox.ac.uk