Miza de milioane de euro – reprezentând fondurile europene puse la dispoziția IMM-urilor, prin Rețeaua Enterprise Europe – a fost tema întâlnirii organizate joi, 15 decembrie 2022, la sediul Camerei de Comert, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, între reprezentanții Agentiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, cei ai Centrului Enterprise Europe Network – structură din cadrul CCINA Constanța și persoanele interesate de subiect, care au răspuns la invitația lansată public.
Evenimentul face parte din manifestările „Zilele Porților Deschise” la Centrul Enterprise Europe Network și a tematicii Seminarului “Oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri”.
Date despre Enterprise Europe Network (EEN): este o inițiativă a Comisiei Europene, fiind cea mai vastă rețea care sprijină întreprinderile la nivel mondial, prin centre găzduite în organizații de sprijinire a mediului de afaceri, camere de comerț, institute de cercetare, universități, centre de transfer tehnologic, agenții de dezvoltare, incubatoare etc., din Uniunea Europeană și din afara ei.
Între 2022-2025, Enterprise Europe Network este finanţată prin programul Single Market (Piața Unică) și coordonată de Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA).
Rețeaua Enterprise Europe este prezentă în Macroregiunea 2 a României (Regiunile Nord-Est și Sud-Est) prin intermediul Consorțiului ERBSN (Eastern Romanian Business Support Network) format din nouă parteneri, Centrul Enterprise Europe Network – găzduit de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța – fiind Coordonator.
Date statistice despre activitatea EEN: În 12 ani, 86,367 IMM-uri au beneficiat de serviciile EEN, dintre care 67.425 IMM-uri au beneficiat de servicii de informare și instruiri; 8.488 IMM-uri au beneficiat de expertiză pentru inovare și scalare; 9.849 IMM-uri au folosit serviciile de parteneriate și au avut 30.151 întâlniri de afaceri în evenimentele B2B ale EEN; 605 IMM-uri au beneficiat de servicii dedicate de îmbunătățire a managementului inovării în firmă.
Centrul Enterprise Europe Network din cadrul CCINA Constanța oferă o gamă largă de servicii gratuite pentru clienţi, printre acestea numărându-se informarea, internaționalizarea și inovarea, asistență și consultanță de specialitate.
Informare: informații necesare pentru a crește pe plan internațional: legislație și politici europene, drepturi de proprietate intelectuală (IPR), participare la consultări publice europene.
Internaționalizare și inovare: acces la baza de date conținând cereri și oferte de produse/tehnologii și servicii; suport pentru participarea la parteneriate de afaceri B2B, misiuni economice internaționale
Asistență si consultanță: informații privind surse de finanțare disponibile, aspecte legate de întreruperea lanțurilor de aprovizionare, identificarea de parteneri pentru proiecte de inovare-cercetare-dezvoltare
Prin intermediul partenerilor cuprinși în consorțiu, serviciile EEN se extind și mai mult:
Sustenabilitate – sprijin pentru tranziția și implementarea de modele de business sustenabile, traininguri și sesiuni de informare, evenimente și parteneriate de afaceri in domeniu.
Digitalizare – sprijin pentru evaluarea gradului de digitalizare, traininguri și sesiuni de informare specifice, suport pentru digitalizarea activității, proceselor, modelelor de business.
Reconstrucție si reziliență – identificarea și abordarea amenințărilor pe termen scurt și a vulnerabilităților pe termen lung, creșterea rezilienței prin adoptarea de măsuri specifice în situații de criză.