La Spitalul de Boli Infecțioase Constanța vor ajunge persoane care au fost în China.
Ministerul Sănătăţii a transmis, duminică, primul buletin informativ al Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus. Ministerul precizează că circulaţia persoanelor care vin din aria geografică a Chinei este monitorizată pe criterii epidemiologice, până acum fiind alerte la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti. Toate suspiciunile au fost infirmate. Marţi ajunge în ţară un ansamblu de la Mioveni, aflat în turneu în China. Eventualele cazuri vor fi preluate de spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj, iar în Bucureşti de ”Matei Balş”şi ”Victor Babeş”. Până duminică, la ora 9.00, la nivel mondial au fost confirmate 2.061 de cazuri, dintre care 56 de decese.
„Până în acest moment, s-a monitorizat întreaga circulaţie a persoanelor care vin spre România, din aria geografică a Chinei, pe criterii epidemiologice. Alerte au fost la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, dar toate au fost infirmate. De asemenea, se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China şi va sosi pe aeroportul din Otopeni, marţi, ora 15.00. Deja oficialii români ai ambasadei au luat legătura cu aceştia”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte situaţia instrumentiştilor care au fost pentru o perioadă de 40 de zile, într-un turneu din China, DSP judeţean verifică starea lor de sănătate zilnic.
„Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus, la niciuna din persoanele din acest grup”, a mai transmis Ministerul Sănăţiţii.
Până duminică, la ora 9.00, s-au înregistrat 2.061 cazuri confirmate cu noul coronavirus, din care 56 decese. Situaţia ţărilor unde au apărut cazuri este următoarea: China continentală 2019 cazuri, din care 56 decese; Thailanda – 6 cazuri; Japonia – 3 cazuri; Macao – 2 cazuri; Coreea de Sud – 3 cazuri; Hong Kong – 5 cazuri; Taiwan – 3 cazuri; Singapore – 4 cazuri; Malaysia – 3 cazuri; Nepal – 1 caz; Vietnam – 2 cazuri; Statele Unite – 2 cazuri; Canada – 1 caz; Franţa – 3 cazuri.
Citește și: UDTR, mesaj de solidaritate cu victimele din Turcia
Medicul și europarlamentarul PSD, Tudor Ciuhodaru, susține că răspândirea infecțiilor cu coronavirus este extrem de gravă. El va cere Parlamentului European să declare urgență de sănătate publică la nivel european și apoi să impună tuturor țărilor membre luarea măsurilor de monitorizare și prevenție.
„Atenție, e alertă globală. Noul tip de coronavirus identificat în China amenință acum și Europa. Ce urmează și ce trebuie să știm.
Măsurile de prevenție sunt extrem de importante!
Solicit Parlamentului European 2 măsuri urgente având ca obiectiv limitarea propagării virsului:
1. Să declare această situație drept o urgență de sănătate publică la nivel european.
2.
Să adopte o rezoluție prin care să recomande tuturor țărilor măsuri
unitare de monitorizare activă, prevenție și pregătiri pentru o
eventuală intervenție .
Citește și: VIDEO Macaraua GSP Neptun a ajuns la nava eșuată în portul Midia
Motivele acestui demers sunt clare:
1. Virusul a depășit deja o barieră majoră (s-a dovedit și transmiterea de la om la om, inițial considerat zoonoză) și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos).
2. Numărul și severitatea cazurilor la nivel mondial continuă să crească. China și alte 13 țări au fost afectate. În doar o lună numărul pacienților s-a triplat (1400), la fel și al deceselor (41) iar 237 de pacienți sunt în stare critică.
3. Autoritățile din China au crescut nivelul de alertă „Urgență” – nivel 3 din 3 și au luat deja măsuri speciale (plasând în izolare peste 50 de milioane de persoane, 11 orașe închise, prelungirea vacanței școlare până pe 20 februarie, au intensificat controalele de sănătate în toate punctele de trecere a frontierei și au anulat festivitățile prilejuite de aniversarea Anului Nou chinezesc). Guvernul Statelor Unite a aranjat ca un avion charter să evacueze toți diplomații din orașul Wuhan și alte state se pregătesc de operațiuni similare.
4. Virusul a fost confirmat la 3 pacienți din Franța (iar alți 50 sunt în curs de evaluare).
5. Probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa- conform anunțului Ministrului francez al Sanatatii, doamna Agnes Buzyn iar
6. După identificarea cazurilor din Paris și Bordeaux Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor este în curs de actualizare a evaluării riscului răspândirii acestei noi tulpini noi mortale de coronavirus.
7. Va fi convocată luni o reuniune a reprezentanților din sănătate din UE pentru analizarea opțiunilor de răspuns-la solicitarea comisarului european pentru sănătate, doamna Stella Kyriakides.
Citește și: VIDEO Luminițele de Crăciun, aprinse în Constanța și pe 25 ianuarie
Ce trebuie să știți:
1. E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial.
2. Noul coronavirus 2019 (nCoV-2019) a fost raportat pe 9 ianuarie 2020 în Wuhan (provincia Hubei) și face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS și MERS) ce pot infecta oamenii, animalele și păsările.
3. Sunt 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus)
4. la care se adaugă virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong-37 de țări afectate în 2002, 8000 de cazuri, 1 din 10 pacienți nu a supraviețuit) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a supraviețuit).
5. Sursa virusului nu e încă identificată (sunt suspiciuni privind șerpii sau liliecii dar mai probabil e vorba de alte mamifere și păsări).
6. Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate.
7. Perioada medie de incubație este de 7 zile (între 2 și 12 zile).
8. Simptomele sunt pseudogripale includ febra și tulburările respiratorii.
9. Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistoce (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).
10. Nu există vaccin pentru acest virus.
Citește și: Traian Băsescu nu este de acord cu majorarea pensiilor: „S-a ajuns la o limită care poate prăbuși țara”
Sunt 5 măsuri simple simple de prevenție (aceleași ca pentru orice viroză):
1
Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu
risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în
contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc
sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele
bolnave).
2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă:
utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și nasului
atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu
mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a
birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi
igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.
3. Spălaţi-vă cât mai des
pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de
secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi
mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în
apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant
pe bază de alcool.
4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
5.Evitaţi
automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea
medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără
discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate
duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de
bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.
Scurt istoric:
1.Primele cazuri de pneumonie cauzate de acest virus au apărut în Wuhan. (se pare că în legătură cu piața Hua Nan de pește dar și de păsări, lilieci și animale sălbatice).
2.Pe 13 ianuarie a fost identificat primul caz în afara Chinei. (în Thailanda- o femeie din China a fost plasată în carantină) urmat de noi cazuri în Japonia și Coreea. În China mai multe orașe mari au fost afectate- printre care Beijing, Shenzhen și Shanghai.
3.În mai puțin de 2 săptămâni sunt noi cazuri în Filipine, Vietnam, Taiwan, Thailanda, Arabia Saudită, Singapore, Statele Unite, precum şi în teritoriile chineze Hong Kong şi Macao.
4.Virusul a depășit deja o barieră majoră (transmiterea de la om la om, inițial considerat zoonoză) și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos), apreciază profesorul Jonathan Ball de la Universitatea din Nottingham.
5.Pericolul este cu atât mai mare cu cât săptămâna aceasta a început perioada sărbătorilor de An Nou chinezesc, când sute de milioane de oameni vor face călătorii în interiorul Chinei dar și în afara țării iar în România există o importantă comunitate de cetățeni chinezi.”, scrie Tudor Ciuhodaru.
Pe data de 22 ianuarie, s-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.
Acest comitet, care transmite informări zilnice, a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi şi pentru unităţile medicale sanitare.
1. Pentru aeroporturi:
• Instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38o. Implementarea acestei măsuri se va decide, luni, 27.01.2020, cu toţi factorii decizionali.
• Asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.)
• Expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afişe informative (pregătite de INSP – CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.);
• Asigurarea permanenţei de asistenţă medicală (24/24 – 7/7), în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumaţi pasagerii ce prezină simptomatologie respiratorie/febră;
• Asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie pentru personal (măşti şi mănuşi, precum şi cu dezinfectanţi pentru mâini şi suprafeţe;
• Asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie (măşti şi mănuşi), precum şi cu dezinfectanţi pentru măini şi suprafeţe.
2. Pentru unităţile sanitare:
• Redactarea definiţiei de caz conform recomandării OMS şi informarea medicilor de familie a Unităţilor de Primiri Urgenţe, precum şi a tuturor unităţilor spitaliceşti;
• Unităţile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj, iar în Bucureşti – INBI ”Matei Balş”şi SCBIT ”Victor Babeş”);
• Redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiţiei de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secţie sau spital de boli infecţioase. Pacienţii suspecţi vor fi izolaţi în condiţiile necesare pentru bolile infecţioase cu transmitere aerogenă şi cu respectarea precauţiunilor universale;
• Personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligaţia ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecţie specific (mască şi mănuşi);
• Unităţile sanitare au obligaţia să asigure personalului substanţele dezinfectante pentru mâini şi pentru suprafeţe în cantităţi suficiente;
• Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balş”, unde vor fi izolate pentru asistenţă de specialitate (izolare, diagnosticare şi tratament);
• INBI ”Matei Balş” va redacta protocolul de diagnostic şi tratament care va fi pus la dispoziţia centrelor nominalizate.
Ministerul Sănătăţii mai anunţă că s-au precizat atribuţiile Institutului Naţional de Sănătate Publică, după cum urmează:
– Transmiterea definiţiilor de caz către DSP şi SNMF;
– Postarea pe site-ul şi pagina de FB a sfaturilor pentru călători;
– Informarea MAE pentru alerta de călătorie către zonele afectate;
– În funcţie de evoluţia situaţiei va updata toate alertele de călătorie şi eventualele modificări ale definiţiei de caz;
– INSP prin CNSCBT va implementa metodologia de raportare imediată pe fişe de raportare, precum şi telefonic pentru toate cazurile suspecte şi va implementa metodologia de raportare imediată a rezultatelor de laborator;
– Odată cu apariţia primelor cazuri suspecte se activează linia de gardă 24/ 24, 7/ 7.