Laboratorul de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost complet reabilitat. Acesta va deveni funcțional în perioada imediat următoare. Primii pacienți vor beneficia de tratament chiar la începutul lunii octombrie. Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a eliberat astăzi autorizația pentru desfășurarea de activități în domeniul nuclear. Experții CNCAN au efectuat în cursul acestei săptămâni ultimul control al aparaturii.
Noul Laborator din cadrul Spitalului este dotat cu accelerator liniar de particule 6 MeV, computer tomograf simulator, sistem de imobilizare și sistem de planificare a tratamentului. Echipamentele, în valoare de 21.358.564 lei fără TVA, au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății în cadrul proiectului „Reforma sectorului sanitar – Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar”, finanţat prin acordul de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, urmând să fie livrate de către compania Elekta Limited UK.
Reabilitarea Laboratorului de Radioterapie a presupus mai multe etape și a fost posibilă cu sprijinul companiei RAJA SA.
Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean, a dezvăluit cum, într-o dimineață, la 5.30, l-a sunat pe directorul RAJA SA, Felix Stroe, și i-a spus că are nevoie de ajutor pentru a renova încăperile. În caz contrat, banii de la Guvern se pierdeau. Acesta a răspuns afirmativ, fără nicio ezitare, fără alte întrebări.
„Pentru mine este cea mai mare realizare: aceea de a le reda pacienților oncologici șansa să învingă cancerul. Constănțenii, de fapt dobrogenii trebuie să știe că vor beneficia gratuit de radioterapie la cele mai înalte standarde, aici, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Mulțumesc pentru tot sprijinul acordat Ministerului Sănătății, Consiliului Județean Constanța și companiei RAJA.”, a declarat S.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU Constanța.
„Redeschiderea Laboratorului de Radioterapie a însemnat o prioritate pentru mine. În urmă cu câțiva ani, după cum bine știți, activitatea Serviciului de Radioterapie a fost suspendată. Și din păcate bolnavii care beneficiau de tratament, la acel moment, au fost nevoiți să găsească alte centre de tratament din țară.
A urmat, pentru mine, o perioadă cu nenumărate drumuri la București, cu scopul de a convinge conducerea Ministerului Sănătății să includă Constanța pe lista priorităților în privința dotărilor acestui laborator. Acest lucru a devenit realitate în anul 2019, când s-a luat decizia trimiterii unor noi echipamente Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei”.
Doresc să mulțumesc întregii echipe a Consiliului Județean Constanța, precum și a echipei manageriale a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța, în frunte cu managerul dr. Cătălin Grasa, pentru aportul adus în amplul proces de modernizare a acestui obiectiv.
Este deosebit de necesar pentru pacienții din județul Constanța și nu numai să poată fi tratați acasă. În lupta cu această boală nemiloasă fiecare secundă în plus contează. Prin tot ce am făcut, sper să reușim să schimbăm în bine viața pacienților oncologici” , a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.
Activitatea Laboratorului a încetat în aprilie 2016, când termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat. In anul 2017, la sediul Guvernului, a fost semnat contractul pentru achiziționarea echipamentului iar la începutul anului 2018 Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța a primit din partea CNCAN autorizarea pentru dezafectarea sursei vechi de cobalt. In luna martie vechea sursă a fost dezafectată și transportată în condiții de maximă siguranță la Institutul Nuclear Pitești. Abia după îndepărtarea sursei a început pregătirea buncărului pentru amplasarea acceleratorului, programată în 2019. Însă până la începerea propriu-zisă a lucrărilor au fost parcurse și alte etape:
-mai întâi a fost întocmită și depusă documentația pentru obținerea avizelor necesare autorizației de construire (potrivit noilor norme sanitare, s-au impus lucrări de reamenajare: arhitectură și rezistență, instalații electrice, instalații sanitare și termice, instalații semnalizare incendiu și instalații ventilație). Demersurile necesare avizelor au început în luna mai 2018;
– în luna octombrie a fost obținută autorizația și tot atunci a fost finalizat proiectul pentru lucrările de reamenajare care urmau să se desfășoare într-un ritm accelerat. Întârzierea acestora putea duce la distribuirea noului accelerator unui alt centru ;
– amenajarea buncărului a început în ianuarie 2019, imediat după finalizarea lucrărilor la Laboratorul RMN. Și acestea, ca și cele efectuate în 2018 la RMN, au fost efectuate cu sprijinul exclusiv al companiei RAJA S.A. care a sponsorizat Spitalul cu aproape 3 miliarde de lei vechi, mai precis 299, 977 lei. Datorită echipelor puse la dispoziție de către RAJA, lucrările de demolare, compartimentare și refacere a instalațiilor electrice și sanitare interioare au fost finalizate la timp, fiind respectate toate termenele necesare pentru instalarea noilor echipamente;
– primul livrat a fost computerul tomograf simulator (necesar pentru efectuarea precisă a terapiei);
– în luna septembrie 2019 a fost adus și instalat acceleratorul linear de particule. Aparatura a fost transportată cu un autotren și introdusă în camera de iradiere cu ajutorul unei macarale . O echipă de specialiști Elekta a lucrat câteva zile la punerea pe poziții a acceleratorului;
– la începutul anului 2020 au fost instalate stațiile de lucru necesare planului de tratament al pacienților și, în aceeași perioadă, sub monitorizarea it-iștilor Elekta, au fost instalate două softuri speciale fără de care echipamentul nu ar putea fi utilizat;
– pentru ca actul medical să fie la cele mai înalte standarde, personalul medical a fost instruit în centre cu aparatură similară iar fizicienii au participat la un training chiar la sediul Elekta din Londra;
Din păcate, pandemia a amânat următoarele etape, însă din momentul în care au fost luate primele măsuri de relaxare s-au reluat și demersurile noastre în vederea finalizării ultimelor etape. Săptămâna aceasta reprezentanții CNCAN au efectuat, conform procedurii, verificările necesare iar astăzi a fost eliberată autorizația de funcționare.
In evidențele medicale ale Spitalului Județean Constanța, numai anul acesta au fost înregistrați aproape 1000 pacienți diagnosticați cu cancer. Radioterapia este gratuită pentru toți cei care au nevoie de acest tratament.