Sorin Georgian Olariu era din Târgovişte şi avea doar 48 de ani. De mai mulți ani, venea vara la mare pentru a lucra ca salvamar. Era într-o condiție fizică foarte bună. Sorin a murit pe 8 august 2022, în Eforie, încercând să salveze un turist inconștient care a intrat în mare, deși era arborat steagul roșu.
Cel care intrase în apă era un turist din Dâmbovița, de 28 de ani. Sorin a intrat după el, când a văzut că marea agitată îl trage în jos. Curenții sunt foarte puternici și nici cel mai bun înotător nu le face față.
„S-a agăţat de salvator, l-a băgat la fund şi…Este steag roşu, marea foarte agitată, este o zi grea pentru noi, salvamarii. Multă lume în apă, mulţi turişti, unii înţeleg, unii nu. Au fost misiuni în care, de exemplu, un părinte îşi îneca copilul, a vejnit salvamarul, încerca să-l înece şi pe salvamar numai să scape.”, a declarat Gelu Vătămănescu. şef salvamari Eforie, pentru ObservatorNews.
Tragedia i-a mișcat pe mulți oameni. Din păcate, comentariile lor nu-l vor mai aduce înapoi.
„Trebuiesc inasprite sancțiunile asupra celor care nu respectă indicațiile salvamarilor. Un salvamar nu are nici o putere, trebuie poliție pe plaje dar polițiști cu sânge în instalație sa se poată lua cu toți „smecherii”. Pana atunci vor mai muri mulți. Condoleanțe familiilor îndurerate!”
#Îmi pare rau pentru salvamar! Dumnezeul sa-l ierte! Cei doi inconștienți și-au căutat-o singuri!”
„A murit bietul salvamar pentru unul din zecile de tampiti care confunda marea cu gârlă de acasă”
„Mor salvamari ca să salveze niște tâmpiți care nu înțeleg că Marea nu e de joacă!!! Păcat de salvamar! D-zeu să-l odihnească în pace!”
„Trebuie inasprita legea nerespectarii arborarii steagului rosu , amenzi mari , chiar pedeapsa cu privarea de libertate , altfel ce rost mai au salvamarii !!#
„Doamne ferește oare ei nu au văzut marea agitata”
”Păcat de salvamar, a murit din cauza unui inconştient”
Un alt turist a murit înecat, pe 8 august, în Saturn.
Recomandările ISU
Pentru a preveni astfel de tragedii, ISU Constanța vă recomandă următoarele:
- nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
- scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
- respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
- evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
- nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte;
- evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
- nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
- nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
- nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!