Lacul Tăbăcărie din Constanța se va umple de restaurante, baruri și cafenele, deoarece prin noul Plan Urbanistic Zonal se va permite construire de pontoane cu funcție de alimentație publică. Acestea pot avea cinci metri înălțime (adică circa două etaje). Motivul amplasării de restaurante este incredibil: pentru ca zona „să fie în concordanță cu specificul zonei limitrofe”, adică cu cel mai controversat mall din Constanța, City Park, un mall construit în parc pe un teren retrocedat ilegal.
Primăria Constanța dorește să modifice Planul Urbanistic Zonal pentru lacul Tăbăcărie și, în acest sens, a inițiat o dezbatere publică. Anunțul de intenție îl puteți citi AICI. Mai mulți constănțeni au făcut unele propuneri în acest sens. Aceștia au primit răspuns de la SC Mas Art Design, societate care elaborează documentația.
Ana Codău, urbanist, în calitate de proiectant și reprezentant al SC Mas Art Design, a precizat, într-un răspuns către aceștia, că prin proiectul „PUZ Zona Lac Tăbăcărie” se va reglementa zona luciului de apă și malul lacului pe o lățime de 5 metri.
„Proiectul nu aduce modificări și nici nu reglementează zona de spații verzi, respectiv Parcul Tăbăcărie”, precizează aceasta.
De precizat că, în prezent, potrivit legii, suprafața de cinci metri de la malul lacului aparține statului român. În Constanța, zona este în administrarea municipalității, dar acest lucru s-ar putea schimba în curând. Există un proces pe rol, prin care se pune la îndoială constituționalitatea acestei prevederi, la nivel național. O decizie finală ar însemna primăriile nu vor mai avea dreptul de administrare a fâșiei de 5 metri de lângă lac, aceasta urmând să fie făcută numai de Apele Române.
Revenim la răspunsul firmei.
Urbanistul precizează că pentru banda de 5 metri despre care vorbim, aflată în administrarea Primăriei Constanța, se vor prelua propunerile proiectului de amenajare a zonei din jurul lacului Tăbăcărie demarat de municipalitate, proiect prin care se propune amenajarea unei piste de biciclete și a aleii de promenadă din jurul lacului.
„Pe suprafața luciului de apă, soluția va cuprinde un spațiu de promenadă alipit cheiului, în care se vor integra, sporadic, puncte de alimentație publică și de agrement nautic. Acestea vor fi construcții ușoare și temporare (fără fundație și care nu necesită turnarea de betoane sau de materiale de construcție similare – prefabricate din beton, zidărie), amplasate pe pontoane*, cu un regim de înălțime de maximum 5 metri și retrase de la chei.
Punctele de alimentație publică (restaurante, baruri, cofetării/gelaterii, cafenele) vor fi amplasate în concordanță cu specificul zonei limitrofe, respectiv, în partea sudică – activități comerciale și servicii (City Mall) și în nord – turism, petrecerea timpului liber (Satul de Vacanță)”.
Ana Codău, urbanist
Punctele de agrement nautic vor fi situate în zonele de nord (Pavilionul expozițional), vest și est. Pe toate pontoanele (inclusiv cele destinate alimentației publice) se va permite acostarea ambarcațiunilor de agrement nautic.
Pe lacul Tăbăcărie va fi permis doar accesul ambarcațiunile nemotorizate.
Pe suprafața luciului de apă, construcțiile aferente agrementului nautic vor fi amplasate la nivelul apei, iar cele de alimentație publică la nivelul cheiului, pe o podină/podest** parte integrată a construcției provizorii, având diverse sisteme de ancoraj fără fundații permanente Acestea vor fi amplasate în funcție de punctele de perspectivă, pentru a nu obstrucționa legătura vizuală cu alte puncte de interes peisagistic ale malului, siluete, etc.
Urbanistul nu știe să spună, în acest moment, câte puncte de alimentație publică vor apărea în jurul lacului.
„Referitor la numărul punctelor de alimentație publică, în cadrul dezbaterii publice vom discuta și argumenta poziția și densitatea acestora”, spune Ana Codău, potrivit răspunsului.
Punem pariu că vor fi multe și vor fi construite numai de „afaceriști” aleși pe sprânceană?
Ea mai precizează că zonele cu vegetație lacustră și cele de cuibărit, repaos sau hrănire vor fi conservate și protejate, fiind interzisă orice activitate antropică.
Rămâne de văzut cum vor afecta restaurantele, barurile și cafenele construite pe lacul Tăbăcărie parcul propriu-zis. De exemplu, cum se va face aprovizionarea, dacă dubițele cu marfă vor avea voie să intre până pe malul lacului, dacă utilajele de mare tonaj vor deranja sau nu constănțenii care vin să se plimbe în parc.
Vă reamintim că, în martie 2017, primarul Decebal Făgădău dărâma o cafenea de pe malul lacului Tăbăcărie, care aparținea unor apropiați ai lui Radu Mazăre. Detalii AICI.
Vă recomandăm și:
Vocea constănțeanului. Șase propuneri pentru lacul Tăbăcărie
Mai jos aveți definiția exactă a doi termeni întâlniți în răspuns, ca să știm în detaliu cu ce vom avea de-a face.
*PONTÓN,pontoane,s. n.1. Corp plutitor (în general staționar) realizat dintr-un ansamblu de plutitoare și utilizat pentru susținerea unor instalații (macarale), pentru acostarea navelor etc. 2. Pod plutitor improvizat a cărui platformă este susținută pe ambarcațiuni legate între ele; fiecare dintre ambarcațiunile care susțin platforma unui astfel de pod. 3. Vas fără motor și fără punte, remorcat de un vas cu motor și cu care se transportă mărfurile dintr-un port sau se ancorează vasele mai mari. – Din fr.ponton.
**PODÉST s. n. platformă orizontală amenajată pe parcursul unei scări pentru odihnă și pentru a asigura accesul în încăperile unui etaj. (< germ. Podest) (sursa: Dexonline.ro)
Acestea putea avea cinci metri înălțime. O greșeală în exprimare
Am modificat, multumim.
Cred ca mai bine ar fi niste pontoane cu vele,vin la mal ridica clientii si dupa aia ne plimbam pe lac si dupa o ora se intorc inapoi. Sunt curios dupa deschiderea acestor restaurante lacul va fi mai poluat sau mai curat?
Excelenta ideea, pontoane ce se plimba pe lac si vaporase mereu ancorate la mal, cam asta e Constanta, un talmes-balmes.
Totusi, pierzi esentialul: dintre baietii si fetele cu PUZ-ul, cui crezi tu ca ii pasa de lac?
Trotuarele fiind pline de biserici si masini…pe cand aceeasi solutie si la mal spre exemplu in Mamaia ca si asa nu mai e loc de dughene pe plaja?
Astăzi 3 sept 2019,am fost vexat de mizeriile de la malul lacului prin zona CityParc Mall. Rușine maxima „Primariei” și probabil Apelor Romane „LITORAL”, dar salariații acestor instituții probabil nu au copii sau rude să-și expună sănătatea și viata. CONSTANTENI, „taxații” la următoarele alegeri pe lichelele roșii. Voi posta pe FBK clipul de astazi.