În prezent, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este interzis accesul persoanelor însoțite de animale, cu excepția câinilor din dotarea Ministerului Administrației și Internelor și a câinilor utilitari ai persoanelor cu dizabilități. Lucrurile s-ar putea schimba. Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional, proiectul de lege iniţiat de USR care prevede că accesul pe plajă al animalelor de companie va fi făcut doar cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajele Mării Negre. În schimb, nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a strânge dejecţiile produse de animalele de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi este sancţionată cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei. Astfel, legea merge la promulgare.
Prin urmare, deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă.
„În prezent, legea interzice accesul animalelor de companie pe plajele Mării Negre utilizate în scop turistic, spre deosebire de alte ţări europene, unde accesul animalelor este permis. Modificarea adoptată astăzi elimină interdicţia, dar stabileşte şi nişte norme clare pentru a asigura atât siguranţa persoanelor aflate pe plajă, cât şi curăţenia mediului înconjurător. În afara sezonului estival, accesul cu animale de companie va fi neîngrădit, iar în timpul sezonului estival se va putea realiza cu acordul administratorului plajei”, a afirmat deputata USR Cristina Rizea, potrivit unui comunicat de presă al USR.
- Cristina Rizea, USR, va discuta cu grupul parlamentar despre falsul proiect de lege privind… poluția
- Deputata USR Cristina Rizea îi dă lecții de strategie militară lui Vladimir Putin: „Să invadezi Ucraina la debutul unei perioade destul de lungi de ploi și lapoviță în zonă, ca să rămâi blocat în noroi, nu mi se pare o idee bună”
Astfel accesul persoanelor fizice însoţite de animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoţite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă, arată propunerea legislativă.
Astfel, accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă.
De asemenea, posesorii de animale de companie au obligaţia de a deţine asupra lor pungi pentru strângerea dejecţiilor produse de acestea, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi, mai prevede proiectul.
„Indiferent de perioada din an, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis accesul câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi. Prin excepţie de la prevederile proiectului, pe durata sezonului estival, accesul câinilor din dotarea Ministerului Afacerilor Interne şi al câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis fără acordul operatorilor de plaje”, mai indică sursa citată.
Constituie contravenţie şi este sancţionat cu amendă de la 100 lei la 1.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a ţine animalele de companie în zgardă sau ham şi lesă pe toată perioada prezenţei pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic.
Constituie contravenţie şi este sancţionat cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a strânge dejecţiile produse de animalele de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi.
„În funcţie de tipul contravenţiilor, constatarea acestora şi aplicarea sancţiunilor este realizată de către persoane anume desemnate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, persoane anume desemnate din cadrul autorităţii publice centrale pentru turism, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române şi poliţiştii locali”, mai arată propunerea legislativă.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.