Legea împotriva identității de gen este neconstituțională. Elevii salută decizia CCR

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) salută decizia Curții Constituționale de a admite sesizarea președintelui Klaus Iohannis împotriva legii care interzicea referirile la identitatea de gen în unitățile de învățământ.

Miercuri, 16 decembrie a.c. Curtea Constituțională a declarat legea ce interzice referirile la identitatea de gen în unitățile de învățământ neconstituțională. Legea a fost profund criticată de către asociațiile de elevi la adoptarea de către parlament, pe 16 iunie, iar în urma presiunilor societății civile aceasta a fost atacată la CCR de către președintele României pe 10 iulie.

Reprezentanții elevilor precizează că decizia CCR este una benefică pentru elevi deoarece aceasta duce la crearea unui mediu incluziv pentru elevi și lasă posibilitatea deschiderii unor discuții despre anumite probleme sociale, precum identitatea de gen, în contextul educațional. Mai mult, considerăm abordarea temei identității de gen în mediul educațional importantă, în ciuda inexistenței unei materii specializate în acest sens, deoarece elevii au nevoie de mijloace de informare.

Subiectul identității de gen a fost până acum considerată un subiect tabu în societatea românească, fapt care face accesul la informații despre ea mult mai importantă. Datorită evoluției societății, este mai mult decât necesar să adaptăm sistemul educațional la nevoile actuale ale elevilor, astfel încât să creăm un spațiu educativ incluziv, tolerant, și nediscriminatoriu.

În luna iunie, la aprobarea proiectului de către Senat, asociațiile de elevi din țară și-au exprimat dezaprobarea profundă față de proiect și au solicitat președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

„Salutăm decizia CCR și suntem de părere că interzicerea discuțiilor referitoare la identitatea de gen ar fi fost greșită, dar poate și mai important, ar fi lăsat exclus o parte dintre elevi. Este important ca în școli să se discute, pentru că încadrarea temei ca fiind un subiect tabu, nu va duce nimic altceva decât bullying și alte conflicte. Reprezintă un mic pas în față, iar mobilizarea societății civile a fost de nota 10.”-Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

„Suntem de părere că decizia Curții Constituționale a României de a declara legea care interzice discuțiile despre identitatea de gen în unitățile de învățământ, este una benefică pentru a construi un mediu nediscriminatoriu pentru toți elevii. Mai mult, abordarea acestui subiect în școli este importantă deoarece prezintă o metodă de a adapta sistemul la nevoile reale ale beneficiarilor săi primari.”-Ana-Maria Groza, președinte AEBI

„AEM este de părere că orice tip de discriminare trebuie șters din sistemul educațional român, mai ales cel cu privire la identitatea de gen. În acest fel, salutăm decizia luată de CCR și susținem că alte decizii de tip discriminator nu trebuie luate în educație.” – Paula-Livia Buda, presedinte AEM.

„Considerăm că decizia Curții Constituționale reprezintă un pas către o Românie mai incluzivă, mai deschisă și mai educată. Într-o societate atât de complexă precum cea în care trăim noi, informarea elevilor trebuie să fie prioritară, indiferent de subiecte şi noțiuni.” – Matei Canavea, președinte AVE


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Percheziții în Constanța într-un dosar de evaziune fiscală și contrabandă transfrontalieră, cu prejudiciu estimat la 80 milioane euro

joi dec. 17 , 2020
Anchetatorii fac, astăzi, 40 de percheziţii în Bucureşti, Constanța şi în alte șapte judeţe, la persoane şi firme suspectate că fac parte dintr-o grupare transfrontalieră acuzată de contrabandă şi evaziune fiscală. Prejudiciul este estimat la 80 de milioane de euro. Ancheta a fost pornită în 2017 de Oficiul European de […]
perchezitii

V-ar putea interesa și: