Șoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan pot rămâne până la 10 ani fără permis auto, conform unei legi adoptate marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. De asemenea, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. Proiectul a fost inițiat după accidentul de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost loviți de un șofer aflat sub influența drogurilor.
Acest proiect de lege, adoptat în Parlament, intră în vigoare după ce va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis. Parlamentarii cred că pedepsele trebuie înăsprite, pentru a micșora numărul accidentelor mortale de pe șoselele României.
Conform noii legi, șoferii care conduc băuți sau drogați riscă să rămână fără permis de conducere timp de 10 ani. De asemenea, dacă șoferii drogați sau băuți produc un accident rutier, iar victimele decedează, pedeapsa este condamnarea la închisoare între 15 și 25 de ani.
Senatul adoptase, la începutul lunii decembrie a anului trecut, în calitate de prim for sesizat, inițiativa social-democratului Robert Cazanciuc. Propunerea legislativă modifică şi completează unele normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului și consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, iar Camera Deputaților este for decizional pe acest proiect.
Cazanciuc declara în decembrie că, „după Legea Anastasia, a venit, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care şoferii prinşi cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogaţi „nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”.
De 6 ani, România ocupă primul loc în Europa la numărul de accidente. 1.700 de persoane mor anual în România în accidente rutiere, iar alte 8.200 sunt grav rănite și rămân mutilate pe viață.
va cere politistul verificarea cu etilotestul, cereti analiza la spital. Riscati sa fie defect iar apoi degeaba il infirma laboratorul, procesul dureaza ani de zile!
Ce inseamna pana la 10 ani, pentru unii zero ani si pentru gutani, 10 ani?
Ati creeat posibilitati de abuzuri.
Nu inteleg, de ce nu copiem legislatia unei tari?
Dar sa o copiem 100%!