Primăria Constanța a organizat o licitație pentru achiziția de stații de autobuz. Câștigătorul a fost înștiințat de către instituție. Este vorba despre o firmă din Constanța. Ieri, însă, unul din concurenți a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. La câte regulamente ale primăriei au picat în instanță, nu ar mira pe nimeni dacă această contestație ar fi admisă.
Firma solicit anularea licitației și reluarea procedurii. Explică și de ce.
Valoarea estimată a contractului este de 11 milioane lei, fără TVA, iar prețul era criteriul cel mai important de departajare: 70% din total.
La data de 4 februarie, Primăria Constanța a desemnat câștigătoare o firmă care a venit cu o ofertă de 8,75 milioane lei. Rezultatul a fost publicat pe SEAP.
Oferta firmei care a contestat licitația nu a fost considerate „neconformă și inacceptabilă”.
Iată ce se întâmplase. Firma care a contestat depusese o ofertă de 66,97% din total. Pentru că prețul era neobișnuit de mic, primăria a cerut clarificări. I s-a răspuns cu un raport de producție, care conținea oferte de preț ale colaboratorilor, precum și registrul imobilizărilor și justificarea tuturor costurilor de preț. Primăria analizează cinci zile și revine: cere informații suplimentare despre fluxul tehnologic pentru producția adăposturilor și montarea acestora. Firma oferă graficul de livrare, graficul de montaj, precum și graficul pentru fiecare operațiune pe zi care conținea și numărul angajaților implicați în procesul de producție. Primăria Constanța cere, pentru a treia oară, alte clarificări! Societatea răspunde cu documente și justifică detaliat costul materialelor, costul cu manopera, procesul tehnologic, costurile cu utilajele pe zi, valoarea cheltuielilor indirecte/stație de autobuz.
Primăria nu contestă cifrele, nu sesizează nicio greșeală. Cu toate acestea, oferta este declarată neconformă și inacceptabilă. Nelegal, din punctul de vedere al firmei.
Societatea comunică, pe 7 februarie, Primăriei Constanța intenția de a vizualizare documentele din cadrul licitației, dar primăria refuză, spunând că nu le poate pune la dispoziție, dar invită reprezentanții acesteia la sediu pe 8 februarie, pentru a le vizualiza. Eram în plin val 5. Firma vine în Constanța, ridică documentele (nu toate, ci numai ce i se pune la dispoziție) și, după ce le analizează, spune că oferta tehnică a celui care a câștigat nu este conformă cu cerințele caietului de sarcini. A observat și alte nereguli, cum ar fi faptul că ofertantul a justificat un preț constituit în noiembrie 2021 cu oferte obținute în ianuarie 2022.
Concluzia contestatarului: firma care a câștigat a avut parte de „tratament favorizant” din partea primăriei.
Rămâne de văzut ce va decide CNSC.
Vă ținem la curent.
Vă recomandăm și: Constanța ar putea avea din nou stații de autobuz, la mai bine de un an de când primarul Chițac a decis demolarea lor. Câteva semne de întrebare