Liviu Dragnea, trimis în judecată de procurorii DNA

Liviu Dragnea, fost președinte al PSD, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul finanţării şi organizării vizitei sale în SUA, în 2017, fiind acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Conform unui comunicat transmis luni de DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

”DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, aflat în stare de deţinere, la data faptelor preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al unui partid politic, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:

– trafic de influenţă (două fapte),

– folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

PERSOANĂ FIZICĂ, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

DOUĂ PERSOANE FIZICE, oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la cumpărare de influenţă.

DIMITRESCU GHEORGHE, la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă”.

Urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea în acest caz a fost anunţată în 14 ianuarie.

Conform procurorilor, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în:

            – asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare,

            – asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri).

De asemenea,  Dragnea este acuzat că a mai acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.

            ”În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministrul şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România”, afirmă procurorii.

Ei mai afirmă că, ”în perioada mai – octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ce decurg din calitatea de preşedinte al unui partid politic faţă de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum şi faţă de alte două persoane, în scopul de a obţine, în aceeaşi perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitaţi de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalţi oficiali americani”.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influenţa reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promiţând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Liviu Dragnea.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

PSD ar fi achitat 100.000 de dolari unei firme de lobby din SUA, Madison & Co, pentru a facilita întâlniri ale liderului social-democrat Liviu Dragnea cu vicepreşedintele Mike Pence, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, precum şi cu persoane influente din mediul politic, din presă şi din mediul academic, susţinea în 3 noiembrie 2017 Legistorm.com, care prezenta documente postate pe site-ul Departamentului american al Justiţiei. Din mailurile făcute publice de firma de lobby rezulta că discuţiile pe acest subiect au fost iniţiate de Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg şi la New York, la acel moment consilier al vicepreşedintelui Camerei Florin Iordache. Liderul PSD a afirmat atunci că a verificat la partid şi nu există niciun contract cu o astfel de firmă, iar „PSD nu a plătit niciun leu”. „Totuşi, 100.000 e o sumă mică pentru mine, nu?”, le-a răspuns atunci Dragnea jurnaliştilor.

Fostul președinte al PSD se află în detenţie, fiind condamnat în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman. Cererea sa de eliberare condiţionată a fost respinsă în 27 aprilie de magistraţi.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Și-au cumpărat un apartament în Mamaia Sat cu 100.000 de euro și apoi și-au dat seama că au făcut o prostie

lun mai 17 , 2021
În Mamaia Sat se construiesc multe apartamente. Unele din ele se și vând. Majoritatea cumpărătorilor sunt din alte județe. Recent, un agent imobiliar îmi povestea cazul unei doctorițe din Argeș. Doamna și soțul, iubitori de mare, și-au cumpărat un apartament de două camere în Mamaia Sat. Știți, zona aceea înțesată […]

V-ar putea interesa și: