Lupu Mihai, președintele Consiliului Județean Constanța, vicepreședinte al PNL Constanța, și-a actualizat pe 15 iunie declarația de avere.
Politicianul care este urmărit penal într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, a notat că deține mai multe terenuri. Este vorba despre un teren intravilan în Prahova, de 2071 mp, dobândit în 2008, unul de 511 mp în Constanța, cumpărat în 2012, altul de 2536 mp, în localitatea Totoești, Iași, moștenit. Primele două sunt deținute împreună cu soția.
Șefii CJC și-au majorat salariile în 2023. Detalii AICI.
Cei doi au o casă de vacanță în localitatea Adunați, județul Pravoha, de 150 mp și o casă de locuit de 347,50 mp în Constanța. Mihai Lupu deține singur și un apartament de 67 mp în Constanța, care i-a fost donat în 2017, și încă un apartament în București, de 111,50 mp, pe care l-a cumpărat în 2017.
Nu are niciun autoturism și nici bunuri sub formă de metale prețioase, bijuterii, obiecte de artă și de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
Deține un cont de economii la Banca Transilvania, în care a agonisit 76.189 de lei. Și-a împrumutat două firme: Hidrotehnica SA Iași cu 150.000 de lei și International Petroleum Service SA cu 150.000 dolari americani.
În 2022, a avut, ca președinte de Consiliu Județean, un salariu e 182.520 de lei, adică 15.120 de lei pe lună. Veniturile familiei au fost completate de dividendele încasate de soție, 91.000 de lei, de la SC Las Astacus SRL, cu sediul în comuna 23 August, dar și cu pensia acesteia, de 46.344 lei, adică 3.862 de lei pe lună.
Potrivit declarației de interese, firma Hidrotehnica SA Iași, la care Lupu Mihai este acționar, a încheiat anul acesta două contracte de lucrări cu instituții de stat, mai precis cu ROMSILVA Buzău, în valoare de 3.951.292 lei, și cu ROMILVA Iași, în valoare de 1.395.772 lei. Primul contract a fost semnat pe 2 mai, al doilea pe 8 iunie 2023.
SC Lac Astacus SRL are ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci. Potrivit Termene.ro, sediul social este pe malul lacului Tatlageac, iar adresa de email este laculracilor.ro. În 2022, firma nu a avut niciun angajat. A înregistrat o cifră de afaceri de 241.063 lei și un profit de 81.980 de lei, dar și datorii totale de 1.983.091 lei. În 2021, societatea a înregistrat o pierdere netă de 41.023 lei. Din 2018 inclusiv funcționează fără niciun angajat.
Acuzațiile DNA
Reamintim că, pe 13 iunie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față Lupu Mihai pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Mai sunt urmăriți penal Chelariu Ermil, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport, pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită; Constantin Petrică Adrian, funcționar public în cadrul primăriei orașului Năvodari, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, Roșu Adrian, funcționar public în cadrul primăriei orașului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită.
Recomandare: Consiliului Județean Constanța îi lipseau câteva sute de verze decorative. Mihai Lupu s-a ocupat de problemă
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie – aprilie 2023, suspecții Chelariu Ermil, Constantin Petrică Adrian și Roșu Adrian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis unui om de afaceri accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale, etc.), care i-ar fi permis acestuia să câștige mai multe licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.
Pentru “ajutorul” acordat în maniera de mai sus, suspecții Lupu Mihai, Chelariu Ermil și Roșu Adrian ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite, necuantificate până în prezent, constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor.
Suspecților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Recomandare: Consiliul Județean Constanța vrea să construiască un restaurant pe malul lacului, lângă Pavilionul Expozițional
pana la bani!