Maestrul Victor Rebengiuc, medaliat de Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”, înjurat ca la ușa cortului de condamnatul penal Nicolae Matei

victor rebengiuc

Președintele Klaus Iohannis i-a conferit miercuri actorului Victor Rebengiuc Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni. Cu numai trei zile înainte, ex-primarul PSD de Năvodari, Nicolae Matei, îl înjura ca la ușa cortului.

„De peste șase decenii, activitatea dvs se împletește cu bucuriile și cu tristețile românilor, cu speranțele și cu aspirațiile românilor. (…) Prin personajele cărora le-ați dat viață ați fost și veți rămâne un artist devotat spiritului umanist, liber și tolerant. Ați dovedit în numeroase rânduri că vedeți și că apărați mai clar și mai bine ca mulți alții valorile pe care construim parcursul european al țării noastre. (…) În jurul lui, stimate domnule Victor Rebengiuc, ați strâns studenți și tineri actori, fiind răsplătit de recunoașterea criticii, dar mai ales de devotamentul unui public care vă iubește. Vă apropiați de un frumos jubileu, însă misiunea dumneavoastră în societatea românească și în lumea artei dramatice este departe de a se fi încheiat. Domnule Victor Rebengiuc, de 140 de ani, din anul Independenței României, deviza Ordinului Național ‘Steaua României’ este ‘In Fide Salus’ — ‘În credință este salvarea’. Sunt cuvinte cum nu se poate mai potrivite pentru dumneavoastră, care v-ați dedicat viața unei nobile arte, având credința că, prin cultură, umanitatea își găsește salvarea în fața urii și a intoleranței”, a afirmat președintele Iohannis, la ceremonie.

Șeful statului a amintit că Festivalul Național de Teatru este dedicat anul acesta actorului Victor Rebengiuc și are drept motto — „Teatrul schimbă lumea”, arătând că acest lucru exprimă într-un mod fericit încrederea în forța modelatoare a artei.

„Am acordat Înaltul Patronaj acestei ediții a Festivalului Național de Teatru pentru că vă sunt alături în crez!”, a precizat Iohannis.

Cu câteva zile înainte de acest eveniment, adică pe 15 octombrie, Nicolae Matei, ex-primar PSD al orașului Năvodari și ex-președinte al Asociației Orașelor din România, i-a adresat un mesaj dur lui Victor Rebengiuc.

Actorul a vorbit despre România, pe 6 octombrie, la Librăria Humanitas, în cadrul Întâlnirilor Yorick. A afirmat că îl enervează două lucruri: comunismul și PSD.

„Nenorocirea este că sunt destul de bătrân și, de la o vârstă destul de fragedă, de pe la 13 ani, trăiesc în comunism… Și nu-mi place asta. Nu m-am împăcat cu comunismul. A existat o scurtă perioadă, de încercare de a uita comunismul și de a trece la lucruri mai plăcute, dar văd că în ultima vreme, se insistă să ne întoarcem din nou în perioada comunistă. Lucrul ăsta mă enervează și nu cred că merităm așa ceva. Toată conducerea țării e formată din niște semidocți, niște oameni fără pregătire, care, pentru noi cei care mai citim o carte și mai știm ce se întâmplă în lume, nu sunt buni. Asta mă enervează cel mai mult: comunismul și PSD-ul”, a spus Victor Rebengiuc.

Nicolae Matei i-a dat o replică grobiană:

„De murit o să mori spurcat de ce limbi în c*r dai la Sistem”.

Acesta nu i-a iertat nici pe cei care au comentat împotriva sa.

„Poate dă Dumnezeu să se rupă o venă în tine”, i-a transmis unei doamne.

Nicolae Matei a fost condamnat definitiv, în luna februarie 2016, la un an şi şase luni de închisoare, cu executare, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. În rechizitoriul procurorilor DNA se arăta că, în perioada iunie – octombrie 2012, Matei i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012. Matei a fost eliberat condiţionat după numai cinci luni de închisoare.

Cu numai câteva zile înainte, la comentariul unei ziariste din Constanța despre starea spitalului județean din Constanța, Matei comenta ironic: „Și mie mi-a murit o maimuță când să fete tot din vina lui Mazăre, el e de vină încă 10 ani?”.

nicolae matei
Nicolae Matei, alături de o figură de ceară (foto: Adevărul.ro)

Nicolae Matei a fost condamnat, în februarie 2016, la un an şi jumătate de închisoare, cu executare. Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie – octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012.

„Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate, nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, a dat, în faţa notarului, o declaraţie care nu corespunde adevărului, susţinând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând preţul achiziţionării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în faţa organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declaraţii mincinoase”, potrivit DNA.

Pe 19 septembrie 2017, Matei a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și pentru conflict de interese.

În calitate de primar al orașului Năvodari, inculpatul Matei Nicolae, în perioada 2008-2011, beneficiind de sprijinul celorlalți doi inculpați, a desfășurat mai multe demersuri infracționale prin care a urmărit scoaterea abuzivă a mai multor imobile din patrimoniul unei societăți comerciale ce administra „Tabăra de copii Năvodari”.
Astfel, la data de 18 noiembrie 2008, inculpatul Matei Nicolae, în calitate de primar al orașului Năvodari, în mod nelegal, a emis o adresă care a stat la baza emiterii, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 6,2 ha teren, la acel moment folosită de societatea comercială menționată mai sus și care aparținea în realitate orașului Năvodari.
Prin acest document, s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al unei societăți comerciale controlate de edil și administrată de inculpatul Dima Neculai. În realitate, această firmă era îndreptățită să-i fie retrocedată o suprafață de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potențial turistic mult mai mic.
Prin aceste demersuri infracționale, a fost creat un prejudiciu de 3.504.500 euro (reprezentând contravaloarea terenului la data săvârșirii faptei) atât în dauna orașului Năvodari cât și în dauna societății care avea drept de folosință asupra terenului respectiv pe termen nelimitat, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firma beneficiară a terenului.
În același context, în cursul anului 2011, întrucât societatea (păgubită ca urmare a retrocedării terenului) datora mai multe sume de bani Primăriei Năvodari (taxe, impozite etc.), inculpatul Matei Nicolae a inițiat, cu încălcarea prevederilor legale, o hotărâre de consiliu local, prin care un număr de 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari, au fost inventariate în domeniul privat al orașului Năvodari.
Hotărârea de Consiliu Local, adoptată la inițiativa inculpatului și pusă în executare de către acesta, a reprezentat o expropriere în adevăratul sens al cuvântului, clădirile societății respective fiind scoase din patrimoniul acesteia și introduse în cel al orașului Năvodari, fără ca aceasta operațiune să fie justificată de cauze de utilitate publică ori să fi fost precedată de plata unei juste și prealabile despăgubiri.
Ulterior, Primăria orașului Năvodari a vândut la licitație publică o parte din bunurile respective, în condițiile în care societatea contestase executarea silită și achitase, cel puțin parțial, datoria invocată de instituția publică.
Acționând în această manieră, a fost produs un prejudiciu firmei respective, evaluat la suma de 4.482.438 lei.
În cele două situații menționate mai sus, edilul municipiului Năvodari a beneficiat de sprijinul celorlalți doi inculpați care au întocmit și semnat diverse documente, acte ce au stat la baza demersurilor infracționale menționate mai sus.
De altfel, la scurt timp după comiterea faptei reținute în sarcina sa, inculpatul Ciocănel Ștefan a părăsit funcția publică și a devenit directorul SC Tabăra Năvodari SA, la înființarea căreia (în anul 2011, prin Hotărâre de Consiliu Local), au fost aduse drept aport la capitalul social, o parte din bunurile expropriate în condițiile de mai sus.
În cauză, s-au constituit părți civilă: societatea păgubită ca urmare a acțiunilor inculpaților cu suma de 68.731.222 lei, Ministerul Finanțelor Publice și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
În ședința din data de 04.09.2017, Consiliul Local Năvodari a votat împotriva constituirii ca parte civilă în prezenta cauză.
A fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Matei Nicolae și Ciocănel Ștefan.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Modele de Jaguar și Land Rover, rechemate în service. Probleme la sistemul de frânare

mie oct. 18 , 2017
Premium Auto Romania, importator oficial Jaguar Land Rover. a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor despre începerea derulării a două campanii de rechemare în service. Prima se referă la Jaguar XF, producție 2013 – 2015. A fost identificată o problemă conform căreia senzorii de impact lateral au fost cablați incorect […]
jaguar xf

V-ar putea interesa și: