Majoritatea constănțenilor preferă să stea la coadă pentru a-și plăti impozitele

spit sediu
Sediul SPIT de pe bulevardul Tomis

Mi-am plătit azi impozitele locale: pe casă, pe mașină, taxa de salubrizare. Am făcut-o de acasă, de pe laptop, pe Ghiseul.ro, ca și în anii trecuți. Cred că a durat circa 30 de secunde.

Ca mine au procedat 44 de constănțeni, numai în prima zi de încasări a anului, adică 4 ianuarie. Foarte puțin, dacă luăm în calcul că în acea zi au achitat impozitele 1.953 de persoane. Majoritatea dintre ei au preferat să stea la cozi la ghișeele SPIT. 1.205 dintre ei, ca să fiu exact. Alții au stat la coadă la ghișeele Poștei Române. 569 au folosit o altă aplicație online, e-Tax, dezvoltată de SPIT, iat 89 au achitat la punctele deschise în punctele OMV/INMEDIO.

„Încasările din data de 4 ianuarie 2021 sunt în cuantum de aproximativ 889.000 de lei”, au precizat reprezentanții SPIT, iar modalitățile de plată pentru care cetățenii au optat, precum și numărul de tranzacții efectuate sunt următoarele:

Modalitate de platăSumă încasată (lei)Nr. tranzacții
Ghișee491.1441.205
Poșta Română8.02646
OMV / INMEDIO22.84589
e-Tax359.676569
Ghișeul.ro7.33844
TOTAL889.0291.953

E drept, față de anul trecut, se constată o creștere importantă a celor care au folosit metode online de plată.

„Analizând încasările înregistrate în prima zi lucrătoare a anului trecut, se observă o creștere a acestora cu 35% prin intermediul aplicației E-Commerce și cu 66% a celor efectuate prin aplicația e-Tax Mobile. Vă mulțumim pentru decizia de a tranzita spre versiunea online a serviciilor noastre și vă invităm să utilizați numeroasele modalități de plată mai simple și rapide în vederea achitării obligațiilor fiscale datorate bugetului local.”, mai spun cei de la SPIT.

Corigenți la digitalizare

România rămâne printre statele UE cu cele mai slabe performanțe privind integrarea tehnologiilor digitale în economia națională, potrivit unui raport al Comisiei Europene. România ocupă locul 26 în UE la digitalizare, cu un scor general de 40 de puncte, ușor peste punctajele obținute de Grecia și Bulgaria, țări aflate pe ultimele două poziții.

Potrivit Comisiei, procesul de digitalizare a economiei României este întârziat în mare măsură de lipsa competențelor digitale, în condițiile în care aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime au competențe digitale la un nivel cel puțin elementar.

Indicele DESI 2020 este calculat pe baza statisticilor oficiale din 2019 și nu reflectă evoluțiile generate de pandemia de coronavirus. Totodată, punctajele pentru anii anteriori au fost recalculate, pentru a include gradul de acoperire a rețelelor de foarte mare capacitate (VHCN) fixe.

România înregistrează cele mai bune rezultate la dimensiunea “Conectivitate”, ocupând locul 11 în rândul celor 28 de state analizate. DESI 2020 este ultimul raport care include și Marea Britanie.

Performanțele bune la capitolul conectivitate sunt datorate utilizării ridicate a benzii largi de foarte mare viteză și disponibilității ample a rețelelor de foarte mare capacitate fixe, în special în zonele urbane. Aproape jumătate (49%) din locuințele din România sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză (cel puțin 100 Mbps), România situându-se pe locul 5 în UE.

„Utilizarea benzii largi a stagnat la 66% dintre gospodării pentru al treilea an consecutiv și se situează cu mult sub media UE de 78%. Concurența puternică bazată pe infrastructură înregistrată în România, în special în zonele urbane, se reflectă în indicatorii la care țara are rezultate foarte bune, și anume acoperirea rețelelor de foarte mare capacitate fixe (VHCN) și utilizarea serviciilor în bandă largă de cel puțin 100 Mbps (68% și, respectiv, 49%)”, potrivit raportului.

România a stagnat și în privința indicatorului de utilizare a serviciilor mobile în bandă largă, chiar dacă prețurile conexiunilor au scăzut considerabil, fiind printre cele mai mici din UE.

„Dacă analizăm toate coșurile de produse (fixe, mobile, convergente), România se clasează pe primul loc în UE în ceea ce privește prețurile pentru conexiunea în bandă largă. În ceea ce privește coșurile pentru serviciile mobile și convergente, aceasta se clasează în fruntea clasamentului, cu un indice de 97 și, respectiv, de 91. În ceea ce privește prețurile pentru rețelele fixe în bandă largă, România se situează pe locul al doilea în UE”, arată Comisia.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Incidența în municipiul Constanța a ajuns la 4,26

joi ian. 7 , 2021
Completare. Incidența continuă să crească în județul Constanța. Situația de azi, 8 ianuarie, o puteți citi AICI. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în județul Constanța, incidența coronavirusului a ajuns la 2,88 (2221 cazuri active în ultimele două săptămâni) de la 2,87 (2.209 cazuri active). Incidența în municipiul Constanța este de 4,26, […]
coronavirus constanța

V-ar putea interesa și: