Undeva, pe drumul dintre Năvodari și Corbu, se află o oază de liniște și de credință: Mănăstirea Năvodari.
N-o veți vedea din viteza mașinii, dar acum, pentru că știți de existența ei, ați putea să opriți câteva minute, așa cum o fac sute, mii de constănțeni și nu numai. Aveți un loc, pe partea dreaptă a drumului dinspre Constanța, unde puteți lăsa mașinile, dar și o trecere de pietoni.
Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” este una în care viețuiesc numai o mână de călugărițe. A fost înființată în anul 2009, cu multă trudă. De-abia de curând, de pildă, s-a tras apă curentă. Curent electric au de la panouri solare și de la un generator, când acestea nu fac față.
Au făcut însă rai din ce aveau. Flori, curățenie lună, băncuțe în exterior unde poți asculta slujba. Se gospodăresc așa cum pot – și cu siguranță nu este ușor. Au capre care le dau lapte din care fac o brânză așa de bună cum nu veți mânca nici în restaurante de fițe, se îngrijesc ca toți cei care le trec pragul să se simtă ca acasă, pentru că trec, de fapt, pragul casei lui Dumnezeu, care îi primește pe toți cu brațele deschise și inima curată.
Mănăstirea Năvodari a fost ctitorită de părintele Daniel pe un teren viran la marginea orașului. De la an la an a atras tot mai mulți oameni care veneau special că să-i asculte predicile. A plecat la cele veșnice acum trei ani, dar preoți cu har atrag la fiecare slujbă zeci de enoriași care vin până aici să îi asculte, să se miruiască, să se împărtășească. Adulți, bătrâni, copii, oameni de toate vârstele și condițiile sociale. O atenționare: la sărbătorile mari, cum a fost azi, de Rusalii, biserica este arhiplină.
Mulți oameni vin aici pentru a asculta predicile părintelui Ionuț Tănase, unul dintre cei mai buni doctori din județul Constanța. Doctor adevărat, de trup, devenit între timp și doctor de suflete. Oamenii îl ascultă cu mult drag și sunt răsplătiți nu numai cu vorbe de înțelepciune, ci și cu mici daruri care să-i îndrepte pe calea credinței și a cunoașterii, de la iconițe la cărți despre viețile sfinților sau din marea literatură universală.
Dacă treceți prin zonă și aveți nevoie de câteva minute de reculegere, intrați în mănăstire și aprindeți o lumânare.
Sursă foto: Cristian Hagi, 12 iunie 2022