Guvernul Ciolacu a decis să supraimpoziteze marile companii din România. Surpriză, însă. Ieri, premierul a declarat că ce puțin una din ele va primi banii înapoi.
„De azi, am un gentlemen’s agreement cu conducerea Coca Cola România că toată supraimpozitarea se va întoarce către companie sub formă de ajutor de stat, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unei vizite la fabrica Coca Cola din Ploieşti.
Premierul a punctat şi faptul că măsura referitoare la mărirea accizelor la băuturile cu zahăr „este o decizie legitimă în vederea protejării sănătăţii publice”.
„Poate că v-aţi dat deja seama, cred că datorită vârstei, mai ales, eu nu sunt un fan al băuturilor cu zahăr. În pachetul de măsuri fiscale prin care mi-am asumat răspunderea am propus inclusiv mărirea accizelor pe acest tip de băuturi. Cred că este o decizie legitimă în vederea protejării sănătăţii publice, în special a tinerei generaţii, mai tentată să consume produse cu un aport semnificativ de zahăr, dar, totodată, începând de astăzi am un gentleman’s agreement cu conducerea Coca Cola România că toată această supraimpozitare se va întoarce către companie sub formă de ajutor de stat în noile proiecte de dezvoltare. De aceea, vă încurajez să continuaţi cu mult curaj pe drumul pe care l-aţi început, de a reduce caloriile la toate produsele din portofoliu şi de a promova mai ales băuturile fără zahăr. Este o atitudine care arată responsabilitate şi vă susţin, aşa cum voi susţin orice investiţie a Coca-Cola sau a oricărei alte companii americane în România, pentru că orice investitor care asigură mii de locuri de muncă plătite corect, cum faceţi dumneavoastră, este pentru mine un partener pe termen lung”, a declarat Ciolacu.
„Coca Cola România este unul dintre cele mai bune exemple. Anul trecut aţi avut investiţii de peste 145 de milioane de lei, iar anul acesta v-aţi propus proiecte de peste 200 de milioane de lei. Sunteţi şi o dovadă clară că economia României oferă oportunităţi majore de dezvoltare a unui investitor privat corect şi serios. Anul trecut, la afaceri de peste 3,3 miliarde de lei, Coca Cola România a avut un profit care a depăşit 10% din cifra de afaceri. Asta înseamnă să faci business cu adevărat”, a afirmat Ciolacu.
Marcel Ciolacu e cel mai mare pericol la adresa României
Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, spune că Marcel Ciolacu a crescut taxele pentru toate produsele, inclusiv Coca Cola. Dar cu banii pe care ni-i ia, îi va da înapoi din pix doar unora.
„Ce se schimbă? Puterea domnului Ciolacu. El ne ia banii la toți, el îi dă înapoi prietenilor. Firme precum Coca Cola vor fi la mâna politicienilor. Companiei i-se iau banii, după care, dacă sunt cuminți și pupă mâna baronului, îi primesc înapoi. Dacă nu, nu. De aceea schemele de ajutor de stat trebuie desființate. Economia o ajuți reducând taxele, nu prin scheme de ajutor de stat. Asta ca să înțelegeți de ce vă ziceam că Marcel Ciolacu e cel mai mare pericol la adresa României.”, a spus Năsui.
Datorii mai mari decât profitul
Coca Cola HBR România a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de 3.202.748.606 lei și un profit de 394.591.520 lei. Datoriile se ridicau la 582.175.551 lei. Firma a avut o medie de 1.457 de angajați, de peste două ori mai puțini decât în 2005. În anul respectiv avea 3.034 de angajați, iar cifra de afaceri era de peste trei ori mai mică, 1.017.115.436 lei. Profitul era de 123.217.740 lei.
Potrivit Termene.ro, compania are ca acționar majoritar pe CC BEVERAGES HOLDINGS II B.V., cu sediu în Țările de jos, care deține 99.99998% din acțiuni, și pe JOVAN RADOSAVLJEVIC, un cetățean sârb, care deține restul 0.00002%. CC Beverages Holdings II B.V. este o companie deținută în întregime de Coca-Cola HBC. Aceasta, la rândul ei, este o afacere a The Coca-Cola Company. Coca-Cola HBC operează în 29 de țări, are 715 milioane de clienți și 33.000 de angajați.