Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, într-o intervenție la Digi FM, că România va adera la spațiul Schengen în 2024, cu implementarea efectivă a măsurii din martie 2025. Ciolacu a subliniat că discuțiile cu oficialii austrieci, inclusiv cu cancelarul Karl Nehammer, au avansat semnificativ, iar contextul politic din Austria este favorabil aderării României.
„În primul rând ne ajută Dumnezeu. Și rezultatele de la alegerile din Austria au arătat încă o dată acest lucru. Știți că a câștigat AUR-ul lor primul loc. Actualul cancelar, Nehammer, cu partidul domniei sale sunt pe locul 2, iar pe locul 3 sunt social-democrații. Cu toate că foarte mult timp nu au reușit să stea la aceeași masă, se pare că vor importa cum am făcut noi în România, cele două mari partide să se unească și se pare că vor face o majoritate.”, a explicat Marcel Ciolacu, la Digi FM.
Premierul a menționat că discuțiile cu Nehammer vor continua, iar implicarea miniștrilor de interne și externe a fost esențială în acest progres.
„Am înaintat foarte mult. Foarte implicați și ministrul de interne, și ministrul de externe. Am discutat și eu personal cu cancelarul Nehammer, urmează să discutăm și în perioada următoare. Cu alte cuvinte, aproape cu o certitudine de 100% România va intra în Schengen și terestru anul acesta. Și mai avem un mare susținător, primarul Vienei, social-democrat care e un mare lobby-ist pentru România.”, a declarat Ciolacu.
Premierul a spus că nu va cere daune Austriei.
„Trebuie să repui pe ordinea de zi ca să votezi ca să poți să ceri daune la CJUE. Dar e depășit momentul acela. Cred că acel moment s-a pierdut când am fost refuzați cu totul. În momentul în care au devenit mai flexibili, s-a deschis ușa. Au trecut și alegerile la ei, e clar că vor face o majoritate, nu își doresc alegeri anticipate și atunci momentul este depășit, a declarat prezidențiabilul PSD.
În România vor avea loc alegeri parlamentare și prezidențiale la începutul lunii decembrie.
De asemenea, Ciolacu a reiterat că România a îndeplinit toate cerințele tehnice pentru vize, subliniind că rata de refuz a vizelor pentru Statele Unite a scăzut sub 3%, față de 8% anterior.
Sunt lucruri tehnice. Cred că o să fie un delay de trei luni, exact cum a fost și la arian și maritim. Cred că din martie. Cu vizele e o certitudine. Am îndeplinit cerințele tehnice. Cred că au fost solicitări de aproape 90.000 de vize în această perioadă pentru Statele Unite și astfel am reușit să scădem de la 8% sub 3%, a adăugat Ciolacu.
Recomandare: