Marea Britanie a aprobat vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford, Uniunea Europeană mai așteaptă

Vaccinul conceput de oamenii de știință de la AstraZeneca și Universitatea din Oxford a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie, transmite BBC. Acesta marchează un moment de cotitură major și va duce la o extindere masivă a campaniei de imunizare din Marea Britanie.

AstraZeneca şi alţi producători de vaccinuri au declarat că studiază impactul noii tulpini, dar se aşteaptă ca vaccinul să fie eficient şi împotriva acesteia.

Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de la producătorul AstraZeneca – suficient pentru a vaccina 50 de milioane de oameni.

Aprobarea de către autoritatea de reglementare a medicamentelor înseamnă că vaccinul este atât sigur cât și eficient.

În Marea Britanie este deja folosit din 8 decembrie vaccinul produs de Pfizer-BioNTech.

„Cu două vaccinuri aprobate acum, vom putea să vaccinăm un număr mult mai mare de oameni consideraţi de risc, să-i protejăm de boală şi să reducem mortalitatea şi spitalizarea”, a indicat Ministerul Sănătăţii britanic, în timp ce ministrul de restort, Matt Hancock, a declarat că noul vaccin oferă calea ieşirii din pandemie până în primăvară, moment în care milioane de oameni vulnerabili vor fi protejaţi. El a mai spus că au fost comandate suficiente doze de vaccin pentru a imuniza întreaga populaţie, cu excepţia copiilor.

Citește și: România vaccinează de trei ori mai puțin decât Germania

După anunţul conform căruia autorităţile de reglementare au aprobat vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca/Oxoford, premierul britanic Boris Johnson a vorbit despre „o veste cu adevărat fantastică şi un triumf pentru ştiinţele britanice” şi a transmis că autorităţile vor acţiona „pentru a vaccina cât mai mulţi oameni cât mai repede cu putinţă”. 

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost conceput în primele luni ale anului 2020, testat pe primul voluntar în aprilie și de atunci a trecut prin studii clinice la scară largă care au implicat mii de oameni.

Grupul farmaceutic AstraZeneca susţinea recent că a găsit, după cercetări suplimentare, „formula câştigătoare” pentru vaccinul său împotriva Covid-19 dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford.

„Credem că am găsit formula câştigătoare şi cum putem obţine eficienţă, care, cu două doze, este la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri”, spunea directorul general Pascal Soriot în Sunday Times, adăugând că vaccinul AstraZeneca asigură „100% protecţie împotriva formelor severe de Covid-19”.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu va putea, cel mai probabil, aproba vaccinul pentru Covid-19 dezvoltat de compania AstraZeneca şi University of Oxford în ianuarie, a declarat directorul general al autorităţii de reglementare, Noel Wathion, transmite Reuters.

Citește și: Procentul de reacții adverse înregistrat la vaccinul împotriva covid-19, în România: 0,25

„Nici măcar nu au depus încă cerere pentru aprobare”, a declarat Wathion într-un interviu acordat publicaţiei belgiene Het Nieuwsblad, publicat marţi.

Autoritatea europeană de reglementare a primit numai unele informaţii despre vaccin, a spus Wathion.

„Insuficiente şi pentru a acorda o licenţă de comercializare condiţionată. Avem nevoie de date suplimentare despre calitatea vaccinului. Şi după aceea compania trebuie să facă o cerere oficială”, a explicat şeful EMA.

Această situaţie face improbabilă aprobarea vaccinului luna viitoare, a spus Wathion.

EMA nu a putut fi contactată pentru comentarii.

AstraZeneca a arătat, săptămâna trecută, că vaccinul său pentru Covid-19 ar trebui să fie eficace împotriva noii tulpini de coronavirus, adăugând că efectuează studii pentru a invetiga impactul mutaţiei.

Compania a depus date complete despre vaccinul său la autoritatea britanică de reglementare, a declarat ministrul Sănătăţii, Matt Hancock.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Felix Stroe, PSD, despre „frumoasa” (in)consecvență în domeniul justiției

mie dec. 30 , 2020
Felix Stroe, președintele PSD Constanța, senator, a criticat, azi, decizia Guvernului Cîțu de a emite o ordonanță de urgență prin care să amâne o prevedere legală în justiție. „Ceea ce după #KlausJohannis era „un abuz inadmisibil” acum un an și jumătate, acum devine urgent și acceptabil! Guvernul Cîțu emite o […]
Felix Stroe

V-ar putea interesa și: