Primăria Eforie are în momentul de față în derulare patru proiecte cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 18,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 2.000 de euro pe cap de locuitor. Se investește în faleză, în reabilitarea străzilor și trotuarelor, în crearea de noi parcuri, în ecologizarea lacului Belona și consolidarea malurilor. De asemenea, s-a scris și un proiect pentru reabilitarea celor două teatre de vară. Unul din ele va putea fi folosit tot timpul anului, dacă proiectul va primi finanțare.
„Investițiile privind falezele atât din Eforie Nord, cât și din Eforie Sud, au drept rezultat în primul rând creșterea și îmbunătățirea confortului turiștilor care vizitează orașul nostru, prin executarea de lucrări pentru crearea de piste de biciclete, modernizarea sistemului de iluminat, precum și amenajarea de trotuare și alei.”, a declarat Cecilia Crețu, reprezentant al Primăriei Eforie.
Un proiect extrem de important este și cel privind ecologizarea lacului Belona, un proiect de aproximativ 5 milioane de euro, care prevedere, printre, altele de lucrări de dragare și ecologizare a lacului, consolidarea malurilor, precum și defrișarea controlată a unor zone de stuf.
În prezent mai sunt deschise cinci șantiere pentru proiectul de reconversie a terenurilor degradate în folosul cetățenilor din Eforie. Este vorba despre 5 zone de gradate care erau lăsate în paragină și pe care le transformăm în parcuri de recreere. Două dintre ele sunt amplasate în Eforie Nord, pe strada Republicii – este cel mai mare parc, are circa 1,8 hectare – și pe Strada Traian în zona ANL-urilor.
„Se lucrează în acest moment internet la toate parcurile. Chiar dacă noi suntem în oraș cu o suprafață mare de spațiu verde pe cap de locuitor, cu aceste cinci parcuri pe care le vom finaliza în timp extrem de scurt vom fi cu mult peste media europeană impusă sau recomandată.”, a precizat Cecilia Crețu.
Până acum suprafața de spațiu verde pe pe cap de locuitor este de circa 23 mp/pe cap de locuitor.
Proiecte depuse în valoare de 17 milioane euro
„Primăria Eforie este o primărie destul de mică, cu puțini angajații nu suntem foarte mulți angajați. O localitate cu 10.000 de locuitori care a reușit totuși să acceseze fonduri și încă avem în continuare proiecte depuse care sunt unele în contractare altele în evaluare. Deci ar mai fi proiecte depuse și pe ultima sută de metri cu evaluarea în valoare de 17 milioane de euro cel puțin. Mai avem un proiect cu școala de la Eforie Nord pentru că vrem acolo să extindem cu o sală de sport și să reabilităm clădire existentă. Mai avem teatrul de vară din Eforie nord cu parcul aferent. Sunt proiecte aprobate pe lista de rezervă în sensul că mai așteptăm să se suplimenteze alocarea financiară, fiind cheltuită toată suma din axa 7.1 unde noi am depus până acum”, a precizat Cecilia Crețu.
Aceasta a subliniat că unul din cele două teatru de vară va fi funcțional tot timpul anului. Clădirea va fi acoperită cu niște trape care care se vor putea deschide vara, iar pe timpul iernii se vor închide. Astfel, se vor putea susține evenimente nu numai în perioada sezonului estival, ceea ce este evident un plus pentru localnici, dar va contribui și la atragerea de turiști în capetele de sezon.