Vom putea ajunge, pe bicicletă, din România până în Franța. Traseul de cicloturism care leagă Dobrogea de Europa va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat deputatul liberal Marian Crușoveanu.
„Pe plan european, cicloturismul este un domeniu al turismului, cu oportunități spectaculoase, care atrage milioane de bicicliști ce aleg, într-un mod inedit, să exploreze și să cunoască bogățiile naturale și culturale. România are un potențial imens, de aceea, prin dezvoltarea infrastructurii de drumuri verzi, acest domeniu va deveni un stil de viață pentru mulți dintre noi. Prin țara noastră, trec două rute cunoscute la nivel european – #EuroVelo6 sau ”traseul fluviilor” și #EuroVelo13 sau ”traseul cortinei de fier”. De mare interes pentru județul Constanța și pentru Dobrogea este EuroVelo 6, o rută care se întinde de la Oceanul Atlantic până la Marea Neagră și leagă orașele Nantes și Constanța, având o distanță de 4450 km. Pe această rută sunt 10 țări care pot fi vizitate, 11 obiective UNESCO și o listă întreagă de monumente istorice, precum și experiențe culturale și culinare inedite, pe tot parcursul traseului.”, a declarat liberalul.
EuroVelo 6 trece prin țările: Franţa, Elveţia, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria şi România.
De asemenea, ruta trece pe lângă următoarele orașe europene: începe de la Nantes, continuă cu Besancon – Basel – Ulm – Linz – Viena – Bratislava – Budapesta – Osijek – Belgrad – Vidin/Calafat – Silistra/Ostrov și se termină la Constanța.
Acest drum al fluviilor trece, în țara noastră, de-a lungul Dunării, traversând următoarele orașe: Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Alexandria, Giurgiu, Călăraşi, Slobozia, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.
„După aproape două decenii, avem cadru legal și finanțarea necesară pentru dezvoltarea infrastructurii pentru cicloturism. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cicloturismul va deveni un domeniu de care să beneficieze milioanele de iubitori de pedalat din întreaga Europă. România are peisaje fabuloase, impresionante, arhitectură, podgorii și povești fascinante care îi vor atrage pe turiștii care vor să se aventureze pe traseul EuroVelo 6. Totodată, pentru noi, cei din România, cicloturismul va deveni nu doar un subiect de sănătate și protecție a mediului, ci un mod de a regăsi acea România pitorească, pedalând.”, a subliniat Marian Crușoveanu.