Marian Gâju, PSD, primărița din Cumpăna, s-a plâns în fața primarilor. „Noi, primarii, nu știm de unde vom strânge acești bani”, a afirmat ea, la un moment dat. Asta în condițiile în care, numai la Cumpăna, numai într-un an, Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 820.000 de lei. Sau în condițiile în care Primăria Cumpăna plătește 5.000 de lei pentru o plăcintă. Vorba ceea: „La plăcinte, înainte…”
Totul s-a întâmplat la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman din Constanţa, pe 20 ianuarie, la o întâlnire de lucru a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), filiala Constanţa, la care au participat majoritatea edililor în funcţie din judeţ – 23 August, Băneasa, Cerchezu, Chirnogeni, Cumpăna, Cuza Vodă, Dumbrăveni, Grădina, Ion Corvin, Istria, Lipnița, Lumina, Oltina, Pecineaga, Rasova, Siliștea, Topraisar, Tortoman şi Tuzla.
Preşedintele AcoR filiala Constanta, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a punctat o serie de probleme, pe care membrii asociaţiei i le-au adus la cunoştinţă. Una dintre aceste situaţii deosebit de stringente face referire la faptul că primarii constănţeni ar urma să achite sumele restante şi penalităţile aferente pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate de România de colectare selectivă a deşeurilor.
„Pe lângă sumele mari pe care le-ar avea de achitat primarii noştri, începând cu acest an, dacă nu colectează, selectiv, deşeurile duse la rampa de gunoi, vor trebui plătite şi penalităţile pentru neîndeplinirea obligaţiei de a colecta selectiv. Trebuie să ţinem cont că preţul tonei de gunoi a crescut de la 30 la 80 de lei. Noi, primarii, nu ştim de unde vom strânge aceşti bani, în condiţiile în care unii cetăţeni nu înţeleg să-şi plătească nici măcar taxa de habitat”, a arătat edilul Mariana Gâju.
Primarul comunei Cumpăna a făcut referire, totodată, la capcanele care se găsesc la fiecare pas în administraţiile locale, pentru care este răspunzător reprezentantul legal, primarul.
Pentru că primărița Mariana Gâju nu știe de unde vor găsi primarii bani, reamintim faptul că, numai la Primăria Cumpăna, într-un singur an, s-au constat prejudicii de 830.000 de lei.
Curtea de Conturi a realizat un audit al Primăriei Cumpăna, în perioada 23.10.2018 – 04.12.2018. Reprezentanții instituției au găsit mai multe nereguli, unele grave. De exemplu, s-a constatat că oamenii plăteau diverse sume la primărie, dar că sumele era depuse cu întârziere sau nu erau depuse deloc în casieria centrală, sau că s-au acordat primele nelegale.
Iată, pe scurt, principalele nereguli:
- Depunerea cu întârziere ori nedepunerea în casieria centrală a încasărilor efectuate la ghișeele Primăriei. Anularea de chitanțe, cu precădere chitanțe reprezentând autorizații de construire, care în urma verificării au fost identificate ca documente valide la dosarele reprezentând lucrările întocmite de serviciile din cadrul Primăriei. Prejudiciu: 385.000 lei.
- Angajarea de cheltuieli nelegale reprezentând drepturi de personal de natura sporurilor și primelor acordate salariaților și persoanelor cu funcții de demnitate publică. Prejudiciu: 359.000 lei.
- Plata nelegală a unor servicii de transport școlar, în zile în care nu s-a efectuat activitate didactică. Plata nelegală a unor servicii de transport persoane, fără a avea documente justificative, respectiv comenzi/referate de necesitate. Prejudiciu: 58.000 lei.
- Nestabilirea, neurmărirea și neîncasarea impozitului pe clădiri nerezidențiale deținute de unii contribuabili persoane fizice și juridice, a taxei pentru desfășurarea activității de transport călători, precum și a taxelor aferente spațiilor cu destinație medicală. Prejudiciu: 58.000 lei.
- Neurmărirea, nestabilirea și neîncasarea impozitului pe clădiri precum și a taxei de regularizare pentru autorizațiile de construcții în cazul unor construcții noi edificate pe raza comunei. Prejudiciu: 7.000 lei.
- Pentru serviciile de colectare și transport deșeuri menajere și deșeuri de pe domeniul public al comunei, entitatea a acceptat la plată în anul 2017 un tarif mai mare față de cel aprobat de Consiliul Local, efectuând plăți nejustificate în sumă de 15 mii lei, pentru care s-au calculat penalități de întârziere de 2 mii lei. Prejudiciu: 17.000 lei.
- Neconstituirea și nevirarea la bugetul de stat a contribuției la fondul de handicap. Prejudiciu: 89.000 lei.
- Nerespectarea obligației legale de virare a taxei de mediu la bugetul de stat pentru constituirea fondului de mediu, în sumă de 150 mii lei, la care s-au calculat penalități de 30 mii lei. Prejudiciu: 180.000 lei.
- Nu s-au constituit și reținut garanții materiale/bănești persoanelor care îndeplinesc calitatea de gestionar, în cuantumul prevăzut de legislația în vigoare.
De asemenea Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna, județul Constanța organizează, în perioada 28 – 29 septembrie 2019, în localitatea Cumpăna, județul Constanța, cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional „Rodul Pământului”. Liberalii din Cumpăna au criticat dur modul cum s-au alocat banii pentru acest eveniment. De pildă, 1.500 de lei sunt alocați pentru nou născuți, dar 5.000 de lei pentru a face o… plăcintă și 45.000 de lei pentru publicitate. Detalii AICI.
În fine, există comune similare cu comuna Cumpăna care arată că se pot strânge bani. Un exemplu mai vechi, dar elocvent, puteți citi mai jos.