Marian Mureșanu, agenția imobiliară Terra Development: „Până acum, cumpărătorii întrebau dacă are centrală pe gaz, loc de parcare, suprafață mare. Acum încep cu altceva”

Poate vă aduceți aminte că unii analiști economici au prezis, de mai multe ori, un colaps al pieței imobiliare și o reducere importantă a prețurilor. Lucrurile nu au stat așa.

Pentru a afla care este adevărul, ce se întâmplă cu adevărat pe piață, am stat de vorbă, la emisiunea Punctul pe I de la Tomis TV, cu Marian Mureșanu, managerul agenției imobiliare Terra Development și dezvoltator imobiliar.

L-am întrebat cum evoluează piața imobiliară din Constanța, dacă vor scădea prețurile sau vor crește și cât de bine se construiește, întrebare importantă în contextul cutremurelor din Turcia.

„Într-adevăr, vânzările au scăzut foarte mult, dar și prețurile erau deja destul de sus, datorită prețurilor materialelor de construcții. Și cererea a scăzut. Credite nu se mai pot face pentru că a crescut atât gradul de îndatorare dar și dobânzile. Erau foarte mulți clienți care apelau la bănci, iar aceștia au dispărut de pe piață. Asta a dus la o scădere a numărului de tranzacții. Problema este că prețurile au crescut pentru prima dată, nu datorită cererii și ofertei, ci din cauza materialelor de construcții. Prețurile la materiale au crescut, iar acum au început să revină, dar nu toate, ci doar unele. De exemplu, fierul a revenit, era pe la 7 lei și s-a întors pe la 5 lei, dar plecase de la 2,8 lei pe kilogram. Deci tot suntem peste. Și astfel au crescut prețurile la blocurile noi, iar acestea au tras și prețurile la cele vechi. Deci în cazul blocurilor vechi, fără o cerere în plus, prețul a crescut artificial. Cererea este din ce în ce mai mică, dar la blocurile vechi prețurile au crescut totuși.”, a spus acesta.

Prima întrebare a cumpărătorilor

Marian Mureșanu a dezvăluit că, după cutremurele din Turcia, cumpărătorii din România au o nouă și importantă întrebare: când este construit blocul.

„Până acum, întrebau dacă are centrală pe gaz, dacă are loc de parcare, dacă are suprafață mare. Acestea erau cele mai importante trei întrebări. Acum încep cu: „În ce an este construit blocul? Este înainte de 1977 sau după 1977? Problema este destul de simplă. Într-adevăr, după 1977 s-au schimbat stasurile și normativele privind riscul la cutremur. Acum, în 2023, problema nu mai e așa de speriat, pentru că inginerii de structură își iau o marjă de 15-20%, mai mare decât cea care reiese din calcule, ca să fie el liniștit. Din punctul meu de vedere, și fac construcții de 20 de ani, nu se mai pune probleme. Că mai sunt și blocuri unde nu sunt controlați, atunci e vina autorităților. Inspectoratul de Stat în Construcții vine însă la faze determinante. Punctul meu de vedere este că blocurile din generațiile noi, care au avut și ingineri de structură foarte buni și constructori serioși, nu are niciodată să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în Turcia.”

Acesta a precizat că este posibil să există dezvoltatori, probabil 10 – 15%. care au făcut cum au făcut încât nu le-a mai venit ISC în control, dar că trebuie să ne uităm la detaliile blocului pentru a ne da seama de calitatea construcției. Cu toate acestea, nu întrevede probleme ca în Turcia.

Marian Mureșanu a vorbit și despre constănțenii care vor să-și vândă apartamentele la un preț prea mare. Agenții săi, a afirmat, refuză să preia în portofoliu astfel de apartamente. Motivul este simplu.

„Noi nu preluăm produse care nu au prețul corect, pentru că nu-l poți vinde.”, a explicat.

O agenție serioasă investește în promovare, alte cheltuieli, iar dacă nu vinde locuința rămâne cu pierderi. De aceea, și pentru ea este important nu preț corect.

Cât mai costă un apartament

Apropo de prețuri, acestea au scăzut, așa cum spuneam. În emisiune puteți afla detalii despre fiecare zonă din oraș (de la minutul 22).

„În Faleză Nord, până la plaja Modern, cumperi două camere cu undeva la 90.000 de euro. Ajunseseră la 120.000 – 130.000 de euro. Un trei camere cumperi cu 115.000 de euro – 120.000. O luaseră razna, pe undeva pe la 150.000. Vorbim despre medie, pentru că există și apartamente mai scumpe. În Tomis Nord, găsești două camere pe la 70.000 – 75.000 de euro sau pe la 50.000 – 55.000 de euro la confort 3.”

Când să cumperi

Marian Mureșanu a mai spus ceva important: că o locuință trebuie cumpărată atunci când ai nevoie de ea.

„Vei uita că poate ai dat 5.000 – 7.000 de euro în plus, dar ți-ai găsit confortul necesar, stai cu copilul aproape de copii, de părinți sau de mare și vei uita. Există posibilitatea să aștepți și să scadă, dar există și posibilitatea să aștepți și să crească. Deci cumpără atunci când ai nevoie.”, a punctat acesta.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

4 comentarii la “Marian Mureșanu, agenția imobiliară Terra Development: „Până acum, cumpărătorii întrebau dacă are centrală pe gaz, loc de parcare, suprafață mare. Acum încep cu altceva”

  1. Are și nu prea dreptate! De ce nu vorbește de lăcomia dezvoltatorilor? De ce nu spune cu cât a vândut el în Faleza Nord apartamentele cu vedere la.mare? De geaba e prețul fierului 2,8 lei că dezvolatoril vrea căști de 500%.
    Clar, piata e blocată și asta ptr că lăcomia celor care construiesc noi blocuri, nu are limite !
    Auzi la el…”nu preluăm in portofoliu apartamente supraevaluate”🤣🤣🤣🤣, o glumă proasta sau vrea sa para onest !

    1. Asta e problema ta…nu esti ls ora de gramatica…aici se vb despre lucuri serioase…si pe tine te freaca scrierea corecta…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Grupul de firme Comprest Util – Asfalt Dobrogea face angajări pe perioadă nedeterminată

lun mart. 13 , 2023
Grupul de firme Comprest Util – Asfalt Dobrogea face angajări în Constanța, Ovidiu și Sibioara. În Constanța și Ovidiu se caută: Iată și posturile disponibile pentru cariera Sibioara. Se solicită experiență de cel puțin un an. Salariile sunt nete. Se adaugă bonuri de masă. Se asigură transport la locul de muncă. Perioada de […]

V-ar putea interesa și: