Cristina Dumitrache, deputat PSD de Constanța, a adresat o interpelare ministrului Sănătății pe o team de actualitate, la care merităm cu toții un răspuns: medicamentele anti-covid procurate din surse neautorizate.
„Cu spitale arhipline, o campanie de vaccinare care se defășoară anevoios, cu o lipsă acută de comunicare și transparență în privința mijloacelor de prevenire și tratament, tot mai mulți români ajung să se trateze acasă cu antivirale cumpărate din surse neautorizate. În spațiul public au apărut informații despre rețele subterane de furnizare a medicamentului Arbidol vândut în condiții improprii în piețe agroalimentare sau pe internet din spatele unor conturi online fictive. Medicamentul amintit se vinde la liber, fără prescripție medicală în Rusia, Republica Moldova sau Ucraina însă nu a fost autorizat în Uniunea Europeană.”, spune Cristina Dumitrache.
Acest aspect însă nu a împiedicat Ministerul Sănătății condus la acel moment de Nelu Tătaru ca în mai 2020 să includă medicamentul în protocolul de tratament al pacienților covid pentru formele ușoare și medii ale bolii. Medicamentul a fost menținut aproape un an în schema de tratament în România și folosit de mai multe spitale din țară.
„În tot acest timp medici specialiști și manageri de spitale nu au infirmat eficacitatea tratamentului ci dimpotrivă au subliniat că în cazul administrării în primele zile de boală, desigur cu prescripție și supraveghere medicală, antiviralul poate preveni cazurile complicate și spitalizarea. În aprilie 2021, Ministerul Sănătății condus de Ioana Mihăilă elimină Arbidolul și îl trece în „lista de antivirale fără dovezi semnificative ale eficienței”. Această decizie împarte cumva comunitatea medicală în două tabere. Cei care se conformează cu faptul că medicamentul neavând autorizație din partea Agenției Europene pentru Medicamente nu poate fi administrat pacienților covid și cei care în ciuda acestei directive continuă să recomande medicamente off-label având din practică rezultate favorabile și o rată scăzută de efecte adverse”, explică parlamentarul constănțean.
Cristina Dumitrache i-a adresat ministrului două întrebări simple:
„Dacă medicamentul este contraindicat de ce statul român nu face nimic pentru a împiedica comercializarea lui? Dacă sunt eficiente și cu rezultate bune în practica medicilor de specialitate de ce nu sunt reintroduse în protocol și comercializate legal?”
„Este indiscutabil faptul că achiziționarea unor medicamente neautorizate, comercializate în condiții neconforme de pe tarabele piețelor și cu o compoziție posibil alterată poate deveni un pericol pentru sănătatea pacienților. Pe de altă parte așteptăm din partea autorităților decizii clare, coerente și o comunicare onestă și transparentă asupra situației semnalate. Față de cele de mai sus vă rog să îmi comunicați, domnule ministru ce măsuri aveți în vedere pentru ca pacienții covid din România să poată beneficia de un tratament eficient făcut cu responsabilitate și în siguranță.”, a mai spus aceasta.