„La 25 octombrie, aniversăm Ziua Armatei Române . Evenimentul, în sine, are o tradiție de peste 60 de ani, fiind celebrat pentru prima dată în 1959 și prezintă o semnificație cu totul deosebită nu doar pentru cei care poartă haina militară, ci pentru întreaga națiune română, în condițiile în care Armata țării se numără, potrivit tuturor sondajelor sociologice, printre cele mai apreciate și populare instituții naționale.
Și aceasta pentru că, în mintea și inima românilor, celebrarea și onorarea Zilei Armatei Române este sinonimă cu reafirmarea viguroasă a conștiinței, a identității și a unității națiunii noastre !
Desigur, Ziua Armatei nu poate fi redusă, din punct de vedere simbolistic – așa cum ar putea sugera faptul că a fost celebrată pentru prima oară în 1959 – numai la evenimentele legate de ultima conflagrație mondială și la perioada post-belică, ci trebuie să cuprindă întregul proces de constituire a statului național unitar român.
Din această perspectivă, sărbatorirea Zilei Armatei Române marchează un moment de omagiu și de pioasă recunoștință în memoria și onoarea soldaților și ofițerilor Armatei Române și a uriașului tribut de jertfe omenești adus de acești bravi fii ai țării, subsumat obiectivului suprem al apărării ființei naționale și gliei strămoșești.
În prezent, odată cu momentul istoric al admiterii țării noastre în Alianța Nord-Atlantică, în 2004, urmat de aderarea la UE, în 2007, dezvoltarea și evoluția Armatei Române, ca instituție fundamentală a statului român, urmează o logică de securitate și apărare extinsă la întreg spațiul european și euro-atlantic, alături de armatele și structurile de apărare și securitate ale statelor aliate și/sau partenere din NATO, respectiv UE.
Această nouă abordare este susținută în plan logistic și financiar printr-un efort susținut – vorbim de circa 2% din PIB, alocați anual – direcționați inclusiv spre modernizarea și retehnologizarea echipamentelor militare din dotare, demers care se impune a fi, în continuare, mai bine racordat la potențialul și la necesitățile concrete ale industriei autohtone de apărare.
Concluzionând, deși anul acesta ne găsim în niște circumstanțe cu totul speciale, provocate de pandemia de coronavirus și, pe cale de consecință, manifestările omagiale dedicate celebrării Zilei Armatei Române vor fi, din motive evidente, mai puțin vizibile în spațiul public, evenimentul, în sine, nu va lipsi din inima și sufletul românilor, pentru care Armata țării reprezintă, în continuare, și va reprezenta mereu garanția salvgardării unității, independenței și suveranității naționale!
La mulți ani, Armatei Române !
La mulți ani, România !
La mulți ani, români !”
Ștefan Mihu, senator