Reprezentanți ai Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutieri, ai Consiliului Județean Constanța, Poliției Naționale și Poliției Locale au oprit ieri în trafic microbuzele transport persoane pe ruta Constanța – Năvodari.
În urma controalelor, operatorul Grup Media Sud, cel vizat de majoritatea reclamațiilor cetățenilor, a primit, joi, 4 iulie, amenzi în valoare de aproximativ 25.000 lei pentru încălcări flagrante atât ale legislației în vigoare, cât și ale obligațiilor prevăzute în caietul de sarcini.
Printre deficiențele constate se numără: încărcarea microbuzelor peste capacitatea maximă; microbuze aflate în stare deplorabilă: uși legate cu sârmă, scaune rupte și mizerabile, gunoaie, lipsa aerului condiționat; lipsa actelor asupra șoferilor, călători care nu au primit bilete.
De asemenea, s-a constatat că deși operatorul GMS se angajase prin contract să asigure o frecvență cu 24 de mașini permanent în trafic, în realitate pe traseu nu existau decât 15 microbuze, ceea ce înseamnă o diminuare a capacității de transport cu aproximativ 40%.
„Mă bucur că în sfârșit Primăria pune punctul pe i și dorește să rezolve problema navetiștilor din Năvodari. Regret însă că nu s-au implicat în această problemă și în iulie 2017 când PMP-ul a venit cu soluții reale privind rezolvarea condițiilor de transport în comun. Dacă în iulie 2017 conducerea Primăriei și-ar fi convins colegii consilieri județeni să suștină proiectul PMP-ului, astăzi ar fi existat încă o firmă de transport în comun pe traseu iar navetiștii ar fi avut încă o alternativă. Și în trecut s-au făcut controale, și în trecut s-au dat sancțiuni, însă nu s-a schimbat nimic. Timpul trece iar subiectul se îngroapă. Dacă propunerea PMP-ului nu va fi luată în considerare, vom avea aceleași condiții până în 2023, grație ministrului transporturilor PSD care a prelungit licențele pentru încă patru ani.”, a declarat Costel Aurelian Dumitrașcu, consilier local PMP.
GSM aparține familiei Babinciuc, cea care face afaceri bănoase aici încă de la începuturile erei Mazăre-Constantinescu.
În august 2016, firma intra în insolvenţă cu datorii totale de 27.245.642,53 lei. La masa creditorilor se înscria atunci AJFP Constanţa, cu 9,6 milioane lei de recuperat, dar şi Elena Babinciuc, ce urmează să primească de la propria firmă, pe care tot ea a băga-to în insolvenţă, peste 2 milioane de lei. În iunie ANAF 2018 a organizat o licitaţie prin care a scos la vânzare nouă microbruze Iveco şi Mercedes, pentru care cerea mai puțin de 28.000 lei.
Controalele vor continua.
Sursă foto: Facebook