PNL consideră că alegerea primarilor într-un singur tur aduce prejudicii grave democraţiei, acest gen de scrutin fiind în afara reglementărilor constituţionale. PNL dorește doar ca majoritatea să decidă în alegeri (50% plus 1 dintre electori) și să se aplice principiul proporționalității, astfel încât toți membrii societății care și-au exprimat opțiunea prin vot să fie reprezentați. Este o chestiune de bun simț și normalitate într-o Românie democratică în care respectarea votului și voinței exprimate a cetățeanului trebuie să fie prioritară.
Retrimiterea de către Senat la comisii a proiectului de lege al PNL privind alegerea primarilor în două tururi nu este decât o altă tehnică de tergiversare, lipsită de onestiate, marca PSD, care aplică doar legea bunului plac, trăgând din nou de timp și blocând o dezbatere parlamentară a unei legi aflată deja în circuitut legislativ, folosind majoritatea parlamentară doar în scop pur politic și electoral.
Este o manieră lașă și rușinoașă din partea PSD de a trata un subiect esențial pentru democrația românească. PSD continuă să fie un partid al derapajelor democratice. Să nu uităm că PSD și Guvernul său sunt cei care au blocat votul în Diaspora, au patronat emiterea OUG 55 cu ocazia alegerilor prezidențiale pentru a permite traseismul politic și au blocat alegerile parțiale, și nici acum, în cazul alegerilor locale, nu se dezic.
PSD își susține doar interesul electoral și face jocurile de interes personal ale baronilor locali, chiar dacă aceasta înseamnă vulnerabilizarea procesului electoral și punerea în pericol a unor principii democratice esențiale, cum ar fi reprezentativitatea și legitimitatea aleșilor.
Liberalii au cerut PSD şi partidelor controlate de acesta ca dezbaterea acestui proiect să se facă în mod democratic, transparent și fără a se apela la abuzuri și tertipuri tehnice, însă în zadar. Mai mult decât atât, PSD a parafat acest blocaj, printr-un protocol cu UNPR, prin care își asumă în mod oficial, într-un gest fără precedent, blocarea procesului legislativ în privinţa proiectului de lege ce prevede alegerea primarilor în două tururi! Este limpede faptul că o astfel de înţelegere încalcă în mod flagrant principiul constituțional referitor la statul de drept și suprimă dezbaterea democratică din Parlament.
PNL a solicitat, de asemenea, Avocatului Poporului să analizeze contestarea la CCR a articolului din legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale potrivit căruia alegerea primarilor se face într-un singur tur. Singura instituție care poate stabili din punct de vedere constituțional dacă revenirea la alegerea primarilor în două tururi este posibilă pentru alegerile din 2016 este Curtea Constituțională.
Ca liberali considerăm ca revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin este singurul sistem care a garantat un proces electoral democratic și corect, fiind soluția legislativă care conferă o legitimitate mult mai mare persoanei care a fost aleasă și, bineînțeles, asigură reprezentarea majorității comunității la nivelul executivului local.
Mihai Lupu
Deputat PNL Constanţa