Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marți seară, la vârsta de 92 de ani, transmite Reuters, care citează agențiile rusești de presă.

The Guardian transmite că Mihail Gorbaciov se afla într-un spital din Moscova.

„În această seară, după o boală gravă și prelungită, Mihail Sergheievici Gorbaciov a murit”, a declarat Spitalul Clinic Central.

Mihail Gorbaciov a reușit să pună capăt Războiul Rece început după căderea Cortinei de Fier care a împărțit Europa de Vest, a democrațiilor, de Europa de Est, dominată de comunism, dar nu a reușit să împiedice căderea URSS.

Gorbaciov a condus Uniunea Sovietică din 1985 până în 1991 ca secretar general al Comitetului Central al PCUS și apoi ca președinte al URSS. El a anunțat încetarea activităților sale în calitate de președinte după semnarea Acordurilor de la Belovezhskaya în decembrie 1991.

Gorbaciov a încheiat parteneriate cu puterile occidentale și nu a apelat la folosirea forței atunci când în țările din blocul sovietic au început protestele în masă.

În 1985, când a devenit secretar general al Partidului Comunist Sovietic, și-a propus să revitalizeze sistemul prin introducerea unor libertăți politice și economice limitate, dar reformele sale au scăpat de sub control.

Politica sa de „glasnost” – libertatea de exprimare – a permis critici până atunci de neconceput la adresa partidului și a statului, dar i-a încurajat și pe naționaliștii care au început să facă presiuni pentru independență în republicile baltice Letonia, Lituania, Estonia și în alte părți.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care reformele sale le-au declanșat, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de trai este un preț prea mare pentru a plăti pentru democrație.

După ce l-a vizitat pe Gorbaciov la spital la 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat pentru Zvezda, organul de presă al forțelor armate: „Ne-a dat toată libertatea, dar nu știm ce să facem cu ea”, transmite Reuters.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Lucian, tânărul înghițit de mare acum trei săptămâni, plâns de mamă, căutat de pompieri

mie aug. 31 , 2022
Pe 9 august, seara, Lucian era în Costinești. A intrat în Marea Neagră și nu a mai ieșit. De atunci e căutat aproape zilnic de scafandri, iar mama se roagă pentru a fi găsit. Căutările au fost reluate și azi, 31 august. „Scafandrii ISU Dobrogea se deplasează la Costinești, pentru […]

V-ar putea interesa și: