Încălzirea globală ar putea forța până la 216 milioane de oameni să-și părăsească regiunea până în 2050, din cauza lipsei de apă disponibilă sau a producției agricole insuficiente, spune Banca Mondială, potrivit AFP. O parte din ei vor fi din Europa de Est. Fenomenul nu este însă ireversibil.
„Schimbările climatice sunt un motor din ce în ce mai puternic al migrației”, au remarcat experții instituției într-un raport publicat luni, menționând urgența de a acționa, deoarece „mijloacele de trai și bunăstarea umană sunt din ce în ce mai puse la încercare”.
Acest raport îl completează pe primul de acest gen, prezentat în 2018 și axat pe trei regiuni ale lumii: Africa subsahariană, Asia de Sud și America Latină. Instituția a preconizat atunci că vor fi 143 de milioane de „migranți climatici” până în 2050 pentru aceste părți ale lumii în curs de dezvoltare.
De această dată, a adăugat alte trei regiuni: Asia de Est și Pacific, Africa de Nord, precum și partea care cuprinde Europa de Est și Asia Centrală, pentru a dezvolta o „estimare globală” pentru țările sărace, spune Juergen Voegele, vicepreședinte al Băncii Mondiale responsabilă de raport.
Cele 216 de milioane reprezintă „aproape 3% din populația totală” a acestor regiuni, spun autorii raportului.
Numărul ar putea fi însă mai mare în măsura în care Banca Mondială nu ia în considerare migranții din America de Nord, țările bogate din Europa sau chiar din Orientul Mijlociu, unde dezastrele climatice sunt puternice.
„Este important de reținut că această proiecție nu este scrisă în piatră”, a spus însă Veogele. „Dacă țările încep acum să reducă gazele cu efect de seră, să reducă decalajele de dezvoltare, să restabilească ecosistemele vitale și să ajute oamenii să se adapteze, migrația climatică ar putea fi redusă cu aproximativ 80% până în 2050″, explică el.
În schimb, fără o acțiune decisivă, vor exista „puncte fierbinți” ale migrației climatice, avertizează el, cu repercusiuni semnificative pentru regiunile gazdă, adesea prost pregătite să primească mulți migranți suplimentari.
„Traiectoria migrației climatice în următoarea jumătate de secol depinde de acțiunea noastră colectivă asupra schimbărilor climatice și a dezvoltării în următorii câțiva ani”, conchide Voegele, solicitând să se acționeze „acum”.
„Nu toate migrațiile pot fi evitate”, mai notează el. Dar „dacă sunt gestionate bine, schimbările în distribuția populației pot face parte dintr-o strategie eficientă de adaptare, permițând oamenilor să se ridice din sărăcie și să construiască mijloace de trai rezistente”, spune el.
Deocamdată, Banca Mondială prezice că până în 2050, Africa subsahariană ar putea avea până la 86 de milioane de migranți climatici; Asia de Est și Pacific, 49 de milioane; Asia de Sud, 40 de milioane; Africa de Nord, 19 milioane; America Latină, 17 milioane; și Europa de Est și Asia Centrală, 5 milioane.
Raportul citează mai multe exemple, inclusiv cea din Africa de Nord, în care problema disponibilității apei este principalul motor al migrației interne.