Un nou scandal referitor la puținele spații verzi din județul Constanța a izbucnit recent. USR a atras atenția, pe pagina sa de Facebook, asupra a ceea ce se întâmplă la Pădurea Comorova, despre care spune că este „sub asaltul dezvoltatorilor imobiliari!” În replică, aceștia spun că zona nu face parte, de facto, din pădure.
„Pădurea din imagini are zeci de hectare și este ultima suprafața compactă de arbori de pe malul românesc al Mării Negre. Toată această suprafață a început să fie defrișată din cauza intereselor imobiliare.”, scriu useriștii, postând fotografii de la fața locului.
„Pădurea, care a fost parte a zonei protejate Comorova, a fost vândută de către Primăria Mangalia pentru doar câțiva euro/mp. În acest moment se pregătește terenul pentru dezvoltarea a două proiecte imobiliare cu blocuri de 10 etaje. Unul dintre proiecte este încă în consultare publică pe site-ul Primăriei Mangalia. Până acum au fost tăiate câteva hectare și rămâne de văzut dacă primarul Radu Cristian va autoriza construcția, după ce a emis certificat de urbanism. După cum se poate vedea în imagini, pădurea a început să fie defrișată la ras.”, mai spun aceștia.
Primăria Mangalia a postat pe site un anunț public în vederea demarării procedurii de informare și consultare a publicului, precum și pentru obținerea avizului arhitectului șef și pentru inițierea proiectului de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism ,,Plan Urbanistic de Detaliu în vederea: Construire 3 imobile 3S+P+10E duplex – apartamente de vacanță, piscină, bar, împrejmuire teren și organizare de șantier”, pentru imobilul situat în municipiul Mangalia, stațiunea Olimp, numărul 25, lot 1 și lot 2, identificat prin nr.cad. 112447.
Memoriului de prezentare este înaintat de către Fleancu Paulina, care dorește elaborarea soluției urbanistice pentru amplasarea a trei imobile cu destinația de apartamente de vacanță 3S+P+10E duplex, în vederea aprobării de către Consiliul Local Mangalia. De asemenea, proiectul are ca scop dimensionarea, zonificarea funcțiunilor propuse : piscină, bar, apartamente de vacanță, integrarea în fondul construit existent, rezolvarea accesului auto și pietonal pe parcela, echiparea cu utilități edilitare. Amplasamentul lucrării este situat în județul Constanța, municipiul Mangalia, stațiunea Olimp, strada Olimp, numărul 25, lot 1 și lot 2. Proiectul avea la bază certificatul de urbanism numărul 566 din 08.09.2021 eliberat de Primăria Municipiului Mangalia.
Terenul a început să fie defrișat încă de anul trecut. Investitor este Novum Business Invest SRL, care este deținută de Dobre Dan George (25% din acțiuni) și Fleancu Ionuț Cosmin (75%). Ei sunt și administratori. Firma a avut în 2020 o cifră de afaceri de 163.861.565 lei și un profit net de 54.929.702 lei, potrivit Confidas.ro.
Firma a construit deja un hotel de lux, Novum by the Sea, hotelul de lux inaugurat de zeci de vedete în plină pandemie de COVID-19 (iunie 2020). Au participat zeci de invitați, vedete din România, care nu au respectat regulile de combatere a coronavirusului (distanțare, purtara măștii), după cum se vede din imaginile postate chair de ei. Printre invitați s-au numărat Andreea Esca, Adina Buzatu, Delia sau Mihaela Borcea. PRO TV a transmis știri de la eveniment. Televiziunea a confirmat, după petrecere, infectarea cu coronavirus a câtorva angajați din televiziune, după ce, inițial, reprezentanții instituției media trimiseseră redacțiilor notificări prin care le cereau să nu publice informații despre cazurile COVID-19 din televiziune.
Într-un punct de vedere transmis atunci celor de la Info Sud-Est, investitorii au declarat că „perimetrul defrișat nu este parte constitutivă a Pădurii Comorova.”
Iată ce afirmau:
„Dezvoltatorul imobiliar-hotelier, NOVUM Invest, dorește să informeze asupra faptului dovedit legal că terenul defrișat în luna februarie a anului 2021 și aflat în proximitatea complexului turistic Novum by The Sea nu este parte constitutivă a Pădurii Comorova, fiind prezent în registrele de carte funciară în categoria “terenuri intravilane libere cu destinația curți construcții”. Terenul intravilan a fost achiziționat în baza a două contracte, respectiv contractul 1674 din data de 13.11.2017 și contractul 542 din data de 29.03.2018, pentru dezvoltarea proiectului Novum by The Sea. Respectivul teren face parte din intravilanul construibil al orașului Mangalia, stațiunea Olimp. Construcția ce va fi proiectată se încadrează în categoria stabiliment local public de tip sală de bal/conferințe și are două nivele: subsol și parter. În viitor, complexul turistic Novum by The Sea se va extinde și va îngloba alte construcții menite să promoveze turismul zonal atât pe pe plan național, cât și pe plan internațional. Proiectul Novum by The Sea nu urmărește destabilizarea naturală a zonei, investind sute de mii de euro în amenajarea spațiilor verzi. 70% din suprafața complexului turistic este acoperită de verdeață, spațiul construit fiind considerabil mai mic decât suprafața spațiului verde.
Ce spune Curtea de Conturi
Curtea de Conturi a României a analizat cazul. Experții instituției notează, în raportul „Situația patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2021”, că Pădurea Comorova a fost scoasă de sub regimul silvic printr-o hotărâre a Consiliului Local Mangalia. Se notează că Pădurea Comorova este singura de pe litoralul românesc al Mării Negre și cea mai importantă pădure din punct de vedere științific de pe întreg litoralul acestei mări. Aceasta a fost creată prin eforturile de 20 de ani (1890 – 1910) ale silvicultorilor, sub patronajul Regelui Carol I din fondurile bugetare ale Statului. Prima mare agresiune asupra acestei păduri a fost făcută în perioada 1967-1968, când circa 259 ha au fost scoase din fondul forestier și parțial defrișate pentru construcția stațiunilor Olimp, Neptun și Jupiter. Prin Hotărârea Consiliului Local Mangalia nr. 136/28.11.2000, suprafața din pădurea Comorova a fost trecută din proprietate publică în proprietate private a Municipiului Mangalia, iar prin HCL nr. 107/24.04.2003 ,,se aprobă folosirea definitive sau temporară a terenurilor forestiere în suprafață de 431,70 ha în alte scopuri decât silvice (…) pentru extinderea intravilanului municipiului Mangalia.
Primăria Mangalia este condusă din 2012 de Cristian Radu, din partea PNL. Este fost șef al Gărzii Financiare și unul din cei mai bogați primari din România. Evenimentul Zilei a estimat că numai terenurile pe care le deține ar putea valora între 4 și 9 milioane euro.