Ministrul Justitie, Catalin Predoiu, a declarat marti, 10 noiembrie, ca in ceea ce priveste extradarea lui Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, acuzat de mituirea mai multor judecatori de la Tribunalul Bucuresti, aceasta este tergiversata de avocatii milionarului. Ministrul a precizat ca dupa decizia definitiva a Instantei Supreme din Marea Britanie, avocatii lui Adamescu au gasit o noua metoda de tergiversare.
Alexander Adamescu era cautat de autoritatile romane dupa ce pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventiva in lipsa. In 26 mai 2016, instanta suprema a decis definitiv arestarea preventiva in lipsa a lui Alexander Adamescu, in dosarul in care este acuzat ca, impreuna cu tatal sau, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mita 15.000 de euro si 23.000 de lei judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru solutii favorabile in dosare de insolventa.
Avocatii lui Adamescu au cerut sa vina in fata curtii cu o intrebare pe teme juridice, actiune despre care ministrul Catalin Predoiu a precizat ca nu are multe sanse de reusita.
„In ceea cel priveste pe cetateanul Alexander Bogdan Adamescu, localizat in Marea Britanie, instanta britanica a dispus predarea, apel formulat de catre persoana, respins. Adamescu a formulat permisiunea de a adresa o intrebare in fata Curtii Supreme din Marea Britanie, si pana la solutionarea acestei intrebari cu privire la o interpretare juridica nu poate fi predat spre extradare. Din informatiile pe care le avem noi, aceasta procedura urmeaza sa se desfasoare mai rapid, si sansele ei sunt destul de mici, potrivit juristilor din Marea Britanie cu care ne-am consultat. Deci este mai degraba un demers de tergiversare, din perspectiva noastra, unul care nu pare sa aiba sanse mari”, a declarat Catalin Predoiu.
Apelul, respins
La finalul lunii octombrie, milionarul Alexander Adamescu a pierdut recursul privind extradarea din Marea Britanie in Romania, unde este acuzat de mituirea unor judecatori de la Tribunalul Bucuresti. Curtea Suprema a regatului Unit a confirmat o decizie similara data de o instanta inferioara si a aratat ca Dan Adamescu nu a putut aduce noi probe esentiale pentru a rasturna aceasta sentinta.
Curtea Suprema a Regatului Unit a respins apelul lui Alexander Adamescu, care sustine ca este victima unei persecutii politice si ca extradarea ar reprezenta o incalcare a drepturilor omului in legislatia europeana.
În 27 mai 2016, Adamescu senior a fost condamnat definitiv la patru ani și patru luni de închisoare cu executare, împreună cu magistrații implicați în acest dosar. Dan Adamescu a murit în timp ce își executa sentința, iar fiul său a fugit din țară.
Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimişi tatăl său alături de judecătorii de la Tribunalul București și de mai mulți practicieni în insolvenţă, pentru fapte de corupţie legate de intervenţii în cauze de insolvenţă.
Dan Grigore Adamescu a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare în acest dosar și a murit în sistemul penitenciar, pe 24 ianuarie 2017.
Familia Adamescu deține mai multe afaceri în Constanța. Printre ele se numără compania MegaConstruct, care distribuie gaze naturale în mai multe localități din sudul județului, inclusiv în Mangalia, dar și hotelul Rex, părăsit de ani buni. A avut și câteva investiții imobiliare, dar deține și ziarul România liberă.
Sursa: Ziare.com
Justitie cu dubla masura functie de cat de bogat esti.
Incredere in Justitia Romana ZERO