Ministerul Sănătății spune că peste 276.000 de cutii de Euthyrox au ajuns sau vor ajunge în scurt timp în România

Euthyrox
Euthyrox este un medicament utilizat de pacienții cu afecțiuni tiroidiene. Sursă foto: www.merckgroup.com

Criza de Euthyrox din farmaciile din România este pe final.

La solicitarea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România au avut întâlniri cu reprezentanții companiei producătoare, cu distribuitorii en-gros și reprezentanții Colegiului Național al Farmaciștilor, pentru a rezolva criza lipsei de Euthyrox.

Astfel, compania producătoare a anunțat că, în depozitele din România au fost aduse în data de 31 martie 2020, un număr de 140.122 cutii de100 mcg. Dintre acestea, 54 240 cutii au fost deja distribuite.

În 13/14 aprilie 2020 vor fi livrate alte 77.499 cutii de Euthyrox 50 mcg și 59.315 cutii de 25 mcg, loturi care deja au fost eliberate din Germania.

Așadar, vorbim în total de 276.936 cutii.

Ministerul Sănătății face un apel către pacienți pentru a nu face stocuri de medicamente și a nu le utiliza fără acordul medicului curant.

Citește și: Spitalele private, publice, ambulatoriile și cabinetele medicale de specialitate NU SE ÎNCHID

Mai mult, Ministerul Sănătății mulțumește Colegiului Farmaciștilor din România pentru colaborare și adresează rugămintea către farmacii de a elibera aceste produse numai pe baza prezentării documentelor medicale.

Euthyrox este un medicament utilizat de pacienții cu afecțiuni tiroidiene.

România este statul european cu cei mai mulți pacienți suferinzi de afecțiuni ale tiroidei. Unu din opt români dezvoltă, pe parcursul vieții, hipotiroidie, hipertiroidie sau tiroidia autoimună.

Peste 83.000 de cazuri

În 2016, în România, au fost diagnosticate 83.413 noi cazuri de boli tiroidiene, de trei ori mai multe decât în 2010, 86% dintre aceste cazuri fiind reprezentate de persoane de sex feminin. Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani.

Campaniile de popularizare a simptomelor bolilor endocrine duc la mărirea gradului de diagnostic al afecțiunilor tiroidiene „De când organizăm acest tip de campanii, într-adevăr s-a înregistrat o creștere a numărului de boli tiroidiene diagnosticate pe an. Cu toate acestea, sunt încă mulți români care suferă de afecțiuni tiroidiene și nu știu. De aceea, anul acesta ne propunem să ajutăm oamenii să recunoască semnele care ar trebui să îi convingă să meargă la un control de specialitate”, a spus și Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Cele mai frecvente simptome

Hormonii tiroidieni influențează buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când apar disfuncții tiroidiene pot apărea simptome dintre cele mai diverse, de la transpirație excesivă, senzații de sugrumare, până la probleme articulare ori musculare. Oricât de ascunse ar fi fațetele disfuncțiilor tiroidiene, este important ca pacienții să le recunoască și să meargă la medic pentru un diagnostic corect. Cele mai frecvente simptome ale afecțiunilor tiroidiene sunt:

  • Fluctuațiile greutății, constipația (în lipsa schimbării dietei alimentare);
  • Oboseala cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
  • Ciclul menstrual neregulat și scăderea libidoului;
  • Ritmul cardiac crescut, asociat cu stările de nervozitate și/sau iritabilitate;
  • Stările de anxietate sau depresie (în lipsa unor cauze externe);
  • Senzația de sugrumare, asociată cu apariția dificultăților la înghițire;
Afecțiuni ale tiroidei
  • Hipertiroidismul (cantitatea mare de hormoni tiroidieni în sânge) apare cel mai adesea atunci când glanda tiroidă produce și eliberează în fluxul sanguin un exces de hormoni, accelerând astfel metabolismul organismului. Hipertiroidismul este asociat cu gușa difuză sau nodulară.

Simptome: tahicardie, transpirație abundentă, nervozitate și/sau iritabilitate, neliniște, scădere bruscă în greutate, chiar cu poftă de mâncare, tremor al mâinilor, slăbiciune musculară mai ales la nivelul brațelor și al coapselor, dereglări menstruale, păr fin și casant, piele subțire.

  • Boala Graves este o boală autoimună caracterizată de gușa difuză și secreția excesivă de hormoni tiroidieni, care afectează uneori și ochii (exoftalmie) și foarte rar pielea gambelor. Femeile tinere sunt mai predispuse la apariția bolii Graves .

Simptome: ritm cardiac accelerat, nervozitate și/sau irascibilitate, anxietate, dificultăți de somn, pierdere în greutate fără modificarea regimului alimentar, slăbiciune musculară, în special în zona superioară a brațelor și a coapselor, transpirație abundentă, scaune frecvente, ciclu menstrual diminuat sau mai rar, tremor al mâinilor, subțierea pielii.

  • Gușa endemică se formează atunci când glanda tiroidă încearcă să compenseze deficitul de iod și producția redusă și/sau eșuată de hormoni tiroidieni asociată. Pe parcursul acestui process, tiroida crește treptat la dimensiuni mai mari decât cele normale. O persoană cu tiroida extrem de mărită se poate confrunta cu răgușeală, probleme de înghițire și respirație.

Simptome: tuse, senzație de strângere a gâtului și dificultăți la îngițire sau respirație.

  • Hipotiroidismul sau hipoactivitatea glandei tiroide este o afecţiune frecventă care apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni tiroidieni. Producerea insuficientă de hormoni tiroidieni încetineşte metabolismul, pacienţii resimţind astfel senzaţia de frig, oboseală și depresie. Hipotiroidismul poate fi, de asemenea, un efect secundar al tratamentului glandei tiroide, cum ar fi îndepărtarea chirurgicală a acesteia, medicamente antitiroidiene, o dietă prea săracă sau prea bogată în iod sau tratamentul cu iod radioactiv.

Simptome: fatigabilitate/somnolență, intoleranță la frig, creștere în greutate sau dificultăți în scăderea în greutate, în pofida dietelor sau a practicării exercițiilor fizice, depresie, constipație, menstruație neregulată sau probleme de feritilitate, probleme articulare sau musculare, piele subțire sau scăderea libidoului.

  • Hipotiroidismul congenital este o deficiență de hormoni tiroidieni la naștere, care conduce la dezvoltarea unei glande tiroide cu activitate hormonală scăzută. Acesta apare la aproximativ 1 din 3,000-3,500 de copii și poate afecta dezvoltarea mentală a nou născuților. În ciuda avantajelor incontestabile ale screening-ului la naștere, doar 29% dintre nou-născuții la nivel mondial sunt testați pentru hipotiroidismul congenital.

Simptome: plâns răgușit, dismorfism facial, apetit scăzut, icter prelungit, modificări ale fontanelelor, constipație, încetinirea creșterii, retard mental, activitate fizică redusă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cazare și hrană cu bani de la bugetul local pentru medicii detașați la Spitalul Boli Infecțioase Constanța

mie apr. 8 , 2020
Comitetul Local pentru Situații de Urgență a luat măsuri pentru continuarea măsurilor privind gestionarea bolilor înalt contagioase. Astfel, vor fi suportate din fonduri de la bugetul local al municipiului Constanța cheltuielile legate de asigurarea cazării și hranei personalului medical detașat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase pentru tratarea cetățenilor infectați […]

V-ar putea interesa și: