Ministrul Apărării vrea 3 submarine și bază permanentă a SUA în Mihail Kogălniceanu

submarin
Submarinul Delfinul, singurul pe care îl mai deține România, nu este funcțional din 1996

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, vineri, în Constanța, că România va avea trei submarine noi.

Construcția lor ar putea începe în 2020.

„Aş vrea să mai fac o precizare, cea referitoare la programul submarin. S-a speculat foarte mult despre faptul că aş fi afirmat că Forţele Navale Române se vor dota cu un submarin şi desigur foarte multă lume s-a întrebat ce Dumnezeu vrei să faci cu un submarin ? Cred că am fost greşit înţeles. Este vorba de trei submarine cu care Forţele Navale Române intenţionează să se doteze pe termen mediu şi lung”, a declarat declarat ministrul Apărării, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la bordul fregatei „Regele Ferdinand”.

Acesta ar fi un alt program major de înzestrare a Armatei, pe lângă cel cu realizarea celor patru corvete multifuncţionale şi modernizarea fregatelor “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria”.

„Este un alt program major de înzestrare pe care ne dorim să îl prezentăm în CSAT şi în Parlamentul României pentru a obţine aprobările necesare. Ştiu că poate pare un proiect extrem de ambiţios, dar eu vă spun că este un proiect perfect realizabil şi putem face lucrul acesta într-un şantier naval românesc, aşa cum putem construi şi orice alt tip de navă. Ideea este că suntem în faza în care stabilim parametrii tehnici pentru acest tip de submarin şi repet vom merge în faţa CSAT-ului şi a Parlamentului pentru a prezenta un nou program major de înzestrare”, a mai spus Mihai Fifor.

Programul ar putea începe în 2020.

Ministrul Apărării a subliniat că, după anexarea Crimeei de către Rusia, contextul de la Marea Neagră este unul complicat, dorind ca România să joace un rol esenţial în această regiune. Fifor afirmă că pe agenda summitului NATO din acest an intenţionează să propună discutarea situaţiei de la Marea Neagră, importantă pentru flancul estic al Alianţei.

„Contextul de la Marea Neagră este unul suficient de complicat după anexarea ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusă şi în ceea ce ne priveşte dorim ca Armata Română şi România să joace un rol esenţial în această regiune, în speţă la Marea Neagră”, a spus ministrul Apărării.

Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrşu, a declarat la rândul său că anexarea Crimeei a dus la ridicarea nivelului de avertizare timpurie şi de menţinere a forţelor într-o stare ridicată de pregătire.

„Anexarea Crimeei a adăugat în plus un conflict înghetaţ în zona Ucrainei de Est, faţă de cele deja existente în Nagorno-Karabah, Georgia,  fapt care ne-a condus la ridicarea nivelului de avertizarea timpurie şi de menţinere a forţelor într-o stare ridicată de pregătire. Toate activităţile pe care le-am desfăşurat începând cu 2014 şi până în prezent s-au bazat exact pe aceste informaţii pe care le avem privind situaţia de securitate din Marea Neagră”, a punctat şeful Statului Major al Forţelor Navale.

El a precizat că se înregistrează o militarizare puternică şi în ritm accelerat a Crimeei, precizând că în Marea Neagră sunt în prezent şase submarine şi patru fregate, aparţinând Rusiei şi ar urma să mai sosească 12 corvete.

„La acest moment în Marea Neagră sunt şase submarine de clasa kilo-2, producţie nouă a Federaţiei Ruse, sunt patru fregate de tip Grigorovici, urmând să mai vină încă două, conform progrmaului declarat de către Flota Rusă a Mării Negre. Iar de perspectivă, încă şase corvete din clasa Buian şi şase corvete din clasa Uragan, toate dotate cu rachete Caliber, rachete care pot fi folosite atât împotriva navelor de suprafaţă, cât şi împotriva ţintelor din adâncimea uscatului”, a dezvăluit viceamiralul Alexandru Mîrşu.

Ministrul Apărării a mai spus ceva important: că vor continua eforturile pentru extinderea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu.

„Ne propunem ca în perioada următoare să continuăm eforturile de a ne implica în ceea ce înseamnă extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu şi am avut mai multe discuţii cu partenerii americani, iar noi ne-am asumat obligaţia de a sprijini această operaţiune de extinderea bazei de la Kogălniceanu. Nu vă ascund faptul că noi am solicitat o prezenţă permanentă pe model polonez a militarilor americani la baza de la Mihail Kogălniceanu şi în ideea aceasta în care de pe Mihail Kogălniceanu facem operaţiunile de poliţie aeriană, este firesc să putem contribui la programul acesta de extindere a bazei”, a mai spus ministrul Apărării.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Drama unei actrițe: dacă nu strânge 20.000 de euro, moare

sâm feb. 3 , 2018
Actrița Maria Lupu Vasilescu are nevoie de ajutorul nostru. Ea se află internată într-un spital din București, pentru un anevrism care, în urma analizelor s-a descoperit că nu  poate fi operat clasic. Singura posibilitate este embolizarea, iar aceasta nu se poate face decât la o clinică privată. Costul unei asemenea […]
maria lupu

V-ar putea interesa și: