Ministrul Educației recomandă elevilor și profesorilor să poarte măști de protecție la școală

Cu o țară în pragul epidemiei de gripă și fără medicamente suficiente în farmacii, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, joi, că recomandă purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi de către elevi, de luni, când este reluat procesul educaţional. A mai spus că trebuie realizat un triaj zilnic în familie, dar şi atunci când copiii intră la şcoală sau la grădiniţă.

Ligia Deca a declarat într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Sănătăţii că nu încurajează neparticiparea la cursuri şi că accentul în această perioadă trebuie pus pe prevenţie.

„Ceea ce aş dori să comunic, în primul rând, este că procesul educaţional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii trebuie să fie pe prevenţie. Există o serie de măsuri recomandate. În primul rând, realizarea triajului zilnic, atât de către familii acasă, pe baza identificării eventualelor simptome şi, evident, urmate de izolarea copiilor acasă şi realizarea triajului zilnic, atunci când elevii intră la şcoală sau la grădiniţă. Este normal ca atunci când sunt simptome evidente să fie informaţi părinţii sau aparţinătorii legal. De asemenea, recomandăm, sigur, nu este obligatoriu, dar recomandăm purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi, de ce nu, şi de către elevi”, a transmis ministrul Educaţiei.

Recomandare: Ministrul Sănătății: „Nu vreau să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuţii legate de carantină şi izolare.” Școala va începe normal

Ligia Deca a precizat că trebuie să fie respectate măsurile de igienă şi trebuie aerisite încăperile.

„De asemenea, este important să fie respectate măsurile de igienă, dezinfecţia periodică a mâinilor şi a suprafeţelor. Foarte important, aerisirea periodică a încăperilor. Ştim că este sezon rece, însă este foarte important ca atunci când există pauze, încăperile să fie aerisite. De asemenea, în ceea ce priveşte comportamentele atunci când apar totuşi simptome tuse, strănut, este important să fie urmată eticheta în acest sens”, a adăugat Ligia Deca.

Recomandare: Infecțiile respiratorii fac ravagii în Constanța. Specialiștii recomandă să purtăm mască în spații închise și să avem între 18 și 20 de grade în încăperi

Ea mai solicită unităţilor de învăţământ să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional.

„De asemenea, recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal. Avem promisiuni de sprijin din partea DSP-urilor pentru şcoli şi pentru inspectorate, în aşa fel încât toate informaţiile necesare atât şcolilor şi personalului acestora, cât şi părinţilor, să fie puse la dispoziţie. Mâine dimineaţă avem o videoconferinţă cu inspectorii generali din fiecare judeţ pentru a pregăti reînceperea procesului educaţional. Sigur, unul dintre subiecte este şi cel legat de pregătirea în contextul acesta al răspândirii virusului gripal. În cazul în care copiii manifestă simptome respiratorii, recomandăm părinţilor sau aparţinătorilor consultarea medicului de familie pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare recomandate de către medici”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Ea a mai menţionat că nu sunt motive pentru suspendarea cursurilor, iar atunci când vor apărea cazuri excepţionale va fi analizată fiecare situaţie, dorind ca procesul educaţional să continue în mod normal.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria Eforie nu majorează taxele și impozitele în 2023

joi ian. 5 , 2023
Consiliului Local al oraşului Eforie a adoptat, în ultima ședință ordinară a anului trecut, hotărârea privind nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru 2023. S-a stabilit ca în anul 2023 dările către bugetul local să rămână la acelaşi nivel cu cele aprobate pentru 2022, cu menţiunea că impozitele sau taxele locale […]
Robert Șerban

V-ar putea interesa și: