Ministrul Sănătății a tăiat Spitalul pentru mame și copii din PNRR, după ce trecuse toate etapele și fusese admis pentru finanțare cu o sumă de 142 milioane euro. Acum promite că îl va construi, totuși, fără să spună până când și cu ce fonduri. Reamintim că spitalele prin PNRR trebuie finalizate până în 2026.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, la Braşov, că nu există niciun spital care a fost inclus în lista iniţială a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă care să nu fie construit şi finanţat şi a precizat că fostul premier Florin Cîţu a comunicat o creştere a PIB de 5,1% în loc de până în 5%, cu 0,1% mai mare, drept care României i s-a redus suma alocată doar din fondurile nerambursabile cu mai mult de 2 miliarde de euro.
Ministrul Sănătăţii a declarat că „nu există niciun spital care a fost inclus în lista iniţială a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă care să nu fie construit şi finanţat”.
„Este o dezinformare faptul că României i-a fost alocată o sumă mai mică decât cea iniţială prin PNRR de către finanţator nu este vina nimănui. Dacă noi am avut aproape 29 de miliarde de euro în total, fonduri rambursabile şi nerambursabile, jumătate şi jumătate, iar condiţia finanţării la acest nivel era legată de o creştere a PIB-ului până la 5%. Domnul prim-ministru de la acea vreme, domnul Cîţu, a comunicat o creştere de 5,1% în loc de până în 5%, cu 0,1% mai mare, drept care României i s-a redus suma alocată doar din fondurile nerambursabile cu mai mult de 2 miliarde de euro şi,binenţeles că ministerele care aveau finanţări din fondurile neranbursabile au trebuit să reducă şi ele, la rândul lor, această cheltuială sau această investiţie”, a spus Rafila.
Ministrul Sănătăţii a precizat că asta nu înseamnă că nu s-au găsit alte surse de finanţare, fie din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii fie din bugetul naţional.
„Eu sunt de acord să discutăm, să încercăm să găsim soluţii împreună, nu sunt de acord să minţim în spaţiul public şi să inducem în eroare cetăţenii, doar în scop electoral”, a mai precizat ministrul.
Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, a declarat că alte proiecte erau mai puțin avansate decât cel din Constanța.
„Am făcut o analiză asupra acestui proiect. Procedura încă nu s-a eliberat. Noi suntem în etapa de atribuire a contractului. Am identificat șapte proiecte în țară că au un mai slab progres decât în cazul nostru. Ceea ce ne spune că analiza Ministerului Sănătății este una care nu se bazează pe obiectivitate și care ne ridică un semn de întrebare, în sensul că măsura despre care vorbim ar putea fi negociată politic.”, a declarat liderul USR.