Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că este posibil să avem mai multe cazuri de rujeolă şi a explicat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii are experţi care au observat, prin studii foarte serioase, că acolo unde acoperirea vaccinală este de 95%, nu mai apar focare epidemice. „Dacă scazi dub 90% sau la 80%, cum e cazul nostru, poate să existe o astfel de situaţie”, a mai spus ministrul despre riscul apariţiei de focare. Ministrul a ţinut să precizeze că noi am ajuns deja într-o situaţia îngrijorătoare, pentru că ne aflăm pe un trend descrescător în privinţa vaccinării.
„E posibil să avem mai multe cazuri de rujeolă, întotdeauna au fost periodic astfel de epidemii, au fost şi unele care s-au soldat cu decese, în urmă cu circa zece ani”, a declarat ministrul Sănătăţii, întrebat dacă există riscul izbucnirii unui focar de rujeolă. Alexandru Rafila a precizat că legislaţia actuală permite fără niciun fel de problemă izolarea copiilor care nu sunt vaccinaţi, pe perioada evoluţiei, într-o şcoală, a focarului, astfel încât să nu intre în contact cu copiii care sunt bolnavi.
„Vaccinarea oferă protecţiei împotriva îmbolnăvirii în marea majoritate a cazurilor, dar nu în toate cazurile. (..) Nu există o protecţie absolută, după administrarea unui vaccin, şi chiar dacă sunt vaccinaţi, mai pot apărea cazuri de îmbolnăvire. Dar, la marea majoritate nu apar cazuri”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Rafila a mai spus că România este membră în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar ei au experţi care au observat, prin studii foarte serioase, că acolo unde acoperirea vaccinală este de 95%, nu mai apar focare epidemice, pentru că transmiterea în cadrul unei comunităţi nu se mai produce.
„Dacă scazi sub 90% sau la 80%, cum e cazul nostru, poate să existe o astfel de situaţie”, a explicat ministrul, precizând că este un calcul statistic care arată că de exemplu într-o şcoală în care sunt 95% dintre copii vaccinaţi, probabilitatea ca un copil infectat să se întâlnească cu un copil care nu este protejat este foarte mică.
”Este o chestiune de natură profesională, ştiinţifică, când văd cum sunt incitaţi şi manipulaţi grosolan aceşti oameni, aici, în faţa ministerului, de o persoană care spunea că îşi vaccinează copilul, că nu e nebun şi normal îl vaccinează dar el militează împotriva obligativităţii, noi declarând public şi nu numai, dovedind că nu există niciun fel de obligativitate, şi totuşi manifestaţia continuă, lucrurile acestea ar trebui să ne dea tuturor de gândit, atunci când merg la vot, cui îşi dau votul şi cui îşi încredinţează viaţa lor şi a copiilor lor”, a spus ministrul.
Rafila a mai afirmat că procentul de acoperire vaccinală recomandat pentru protejarea populaţiei este de 95%, în general.
„Noi am ajuns deja într-o situaţia îngrijorătoare. Importantă nu este cifra cât este trendul. Noi ne aflăm pe un trend descrescător, pentru că, dacă am fi la aceleaşi cifre dar cu un tren crescător, atunci perspectivele sunt să ajungem la o acoperire vaccinală bună. Dar fiind pe un trend descrescător, atunci perspectivele sunt să ajungem la o acoperire vaccinală foarte îngrijorătoare şi cred că toată lumea, presa, personalul medical şi mai ales părinţii trebuie să ştie acest lucru, că un vaccin protejează şi poate şi salva o viaţă”.
Pe locul 175 în lume
România se află pe ultimele locuri în lume în ceea ce priveşte rata de vaccinare.
Statistica şi comentariile au fost publicate pe Facebook de medicul Dorel Sandesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.
„Lansarea Strategiei de vaccinare de către Ministerul Sănătăţii face, cum era de aşteptat, valuri în societatea românească. Poate că este bine să ştim câteva date concrete, obiective despre situaţia reală. În Uniunea Europeană (UE) fiecare ţară implementează propriul program de vaccinare (în ceea ce priveşte lista de vaccinuri, schema şi modul de administrare). Astfel, în 12 din cele 27 de ţări UE, vaccinarea este obligatorie pentru unul sau mai multe dintre vaccinuri.(https://vaccination-info.eu/…/mandatory-or-recommended…). În România, vaccinurile NU sunt obligatorii, fiind asigurate cu grad de recomandare, iar noua Strategie nu prevede vaccinarea obligatorie”, a scris medicul Dorel Sandesc pe reţeaua de socializare.
În ceea ce priveşte rata de vaccinare, România se află pe ultimele locuri la nivel international, laolaltă cu ţări din Africa şi din Oceania, mai anunţă medicul român.
„Într-o statistică la nivel mondial din 2023, cu privire la rata de vaccinare cu vaccinul DTP1 (difteric, tetanos, pertusis), România se află pe locul 175, doar patru ţări având o rată de vaccinare mai redusă: Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud şi Papua Noua Guinee! Dintre ţările din spaţiul European, cele mai apropriate sunt Bosnia-Herţegovina şi Ucraina, aflate cu 23, respectiv 24 de poziţii mai sus faţă de ţara noastră.(https://worldpopulationreview.com/…/vaccination-rates…)”, a mai transmis preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.
Date similare sunt evidenţiate de statistica din 2022 a OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), în care România se află pe penultimul loc din cele 49 de ţări evaluate, a precizat Sandesc.
„Oare este ok, să fim atât de jos? Oare se mai poate pune problema dacă trebuie sau nu făcut ceva?!?”, a fost întrebarea din finalul mesajului transmis de cunoscutul medic.