Ministrul Sănătății vorbește despre pericolul unor tulpini noi de coronavirus

coronavirus

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că vaccinarea împotriva coronavirusului este „o cursă contra cronometru” pentru că „pericolul este ca alte tulpini să se dezvolte”. Acesta a subliniat că România nu are atâtea doze de vaccin câte și-ar dori și ar fi necesar.

„Vorbim despre un număr limitat de vaccinuri pe care le avem disponibile, de doze de vaccin pe care le avem disponibile, deci în sine evident că există un plafon. (…) Informaţia este publică de multă vreme, şi anume că de la Pfizer primim o cantitate limitată de doze de vaccin, din păcate. Este valabil pentru orice ţară din lume, de altfel. Nu avem destul de vaccin cât să vaccinăm întreaga populaţie în momentul acesta”, a declarat, luni seară, la B 1 TV, Vlad Voiculescu.  

Acesta afirmă că „principala limitare în acest moment este numărul de vaccinuri, numărul de doze de vaccin care sosesc în ţară şi nu capacitatea noastră de vaccinare”.  

„Ştiu că s-a pus accent mult pe capacitatea de vaccinare, dar degeaba deschizi centre de vaccinare, degeaba angajezi oameni care să lucreze de dimineaţa până seara, 7 zile din 7, dacă nu ai destul de vaccin. (…) Va fi nevoie de câteva luni, aceasta este estimarea mea, ca producţia de vaccinuri şi cantitatea distribuită în România să fie cea de care avem nevoie, dar sunt multe necunoscute”, a mai declarat Vlad Voiculescu. 

Acesta consideră că „e o cursă contra cronometru pentru că pericolul este ca alte tulpini să se dezvolte”.  

„Evident că ne propunem să vaccinăm cât mai mulţi dintre români, cât mai rapid. (…) Există două companii, două vaccinuri care au fost aprobate. A treia sursă potenţială, şi anume vaccinul de la AstraZeneca, ar putea să vină în cantităţi mult mai mari şi ar putea să vină deja din martie, dar nu ştim. Sunt încă necunoscute. Contează când vor primi aprobarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Mai sunt cel puţin alte două produse pentru care Comisia Europeană are deja contractat vaccinul, deci şi România are acces la acele produse, dacă vor fi aprobate. Dacă mă întrebaţi pe mine, sunt moderat optimist că în următoarea lună, lună şi jumătate vom vedea deja cantităţi mai mari, atât de la companiile care deja trimit vaccinuri în toată Europa, cât şi de la alte companii”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.   

Mult mai contagios

Varianta mai contagioasă a coronavirusului, detectată iniţial în Marea Britanie, ar putea deveni tulpina dominantă în SUA. Şi acest lucru s-ar putea întâmpla mai curând decât ne-am fi imaginat, până în luna martie, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii citaţi de BBC.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au avertizat cu privire la „creşterea accelerată” a răspândirii noii variante de SARS-CoV-2 în următoarele săptămâni. Modificarea ritmului de contaminare reprezintă o ameninţare semnificativă pentru sistemul sanitar deja pus la încercare de valul actual de COVID-19.

8 tulpini principale

Reuters a analizat peste 185.000 de genoame care se gasesc in baza de date dedicata COVID-19 – GISAID – Global Initiative on Sharing Avian influenza Data – care colecteaza la nivel global datele genetice ale noului coronavirus ca sursa valida de informatii pentru oamenii de stiinta pentru a monitoriza progresia modificarii virusului si a pandemiei. 

Analiza a aratat ca pana in prezent sunt 8 tulpini principale ale SARS-CoV-2:

  • Tulpina L – este tulpina originala, detectata in orasul chinez Wuhan in decembrie 2019 (tulpina L aproape a disparut in prezent)
  • Tulpina S  – la inceputul anului 2020 s-a produs o mutatie cu aparitia tulpinei S
  • Tulpinile V si G – au urmat alte mutatii cu aparitia acestor doua noi tulpini (Tulpina G a suferit mutatii ulterioare cu aparitia unor subgrupuri GR, GH si GV; Tulpina dominanta in prezent este tulpina G; Subgrupul GV este dominant in Europa in prezent; Acest lucru este important, deoarece tulpinile G includ o mutatie care inlesneste legarea proteinei S (S vine de la „Spike”, aspectul caracteristic, cu “tepi” al virusului) de receptorii de pe celulele din organism, ceea ce ar putea creste probabilitatea de infectare si transmitere a virusului)
  • Tulpina VUI 202012/01 (Variant Under Investigation, 2020, luna 12, varianta 01) cunoscuta si sub denumirile de VOC-202012/01 (Variant of Concern 202012/01) sau B.1.1.7 – a fost identificata in decembrie 2020 in Marea Britanie; se pare ca se caracterizeaza printr-o rata de transmitere mult mai mare comparativ cu alte tulpini
  • Tulpina O – mai multe mutatii diferite rare care au fost grupate impreuna sub aceasta tulpina.

Ce este o mutație

O mutatie este o schimbare in materialul genetic al virusului. 

Genomul SARS-CoV-2 este un set complet de instructiuni genetice inscrise intr-un cod care are 30 000 de „litere” (30 000 de nucleotide). Cercetatorii chinezi au facut publica secventa materialului genetic al virusului SARS-CoV-2 pe 11 ianuarie 2020.

Mutatia genetica este o caracteristica normala in ciclul de viata al unui virus. Atunci cand un virus se multiplica in interiorul celulei infectate, se produc milioane de copii care vor infecta mai departe alte celule ale organismului gazda si care se vor transmite de la acea persoana la alta. Deoarece acest proces se produce la o rata foarte crescuta, riscul de aparitie a „greselilor” de copiere – a mutatiilor – este foarte mare. Mici mutatii sunt deci, normale.

Spre deosebire de alte virusuri ARN, o particularitate a noului coronavirus o reprezinta faptul ca acesta dispune de un sistem de corectare a copierii (proof reading). Asta inseamna ca atunci cand se replica se face corectia copierii, ceea ce inseamna o probabilitate mai mica de aparitie a mutatiilor genetice, cum se intampla, de exemplu, in cazul virusului HIV.

De ce sunt importante mutațiile

Baze de date precum GISAID pot urmari mutatiile in genomul noului coronavirus, permitand oamenilor de stiinta sa determine cand se formeaza noi tulpini majore. Rareori mutatiile rezultate produc o tulpina virala mai periculoasa. Pana acum au fost descoperite mii de mutatii, probabil in jur de 10.000 in momentul acesta. Majoritatea nu au vreo semnificatie, insa este imposibil sa prezici cand si cum o astfel de mutatie va determina aparitia unei tulpini de virus care sa fie mai usor de transmis sau fata de care vaccinurile concepute pana in prezent sa nu-si mai indeplineasca rolul. 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Direcția Județeană de Statistică din Constanța are 11 locuri de muncă disponibile

mar ian. 19 , 2021
Direcția Județeană de Statistică Constanța organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă determinată (februarie 2021 – 31 decembrie 2023) a funcțiilor contractuale de execuție, vacante de: expert IA (2 posturi); expert I (2 posturi); expert II (3 posturi); expert debutant (3 posturi); referent debutant. Pentru a ocupa un post […]
angajari

V-ar putea interesa și: