Pentru tătarii din România, ziua de astăzi este, fără îndoială, importantă. Este Ziua Limbii Tătare. România celebrează acest moment din anul 2010, când a fost dezbătută și promulgată Legea nr. 256 privind instituirea Zilei Limbii Tătare.
A fost o lege unică la acel moment: prima prima din șirul necesar, realizat ulterior, de promovare a limbilor minoritare.
„În contextul necesității accentuării valorilor spirituale, limba maternă reprezintă, indiscutabil, apogeul existenței. Păstrarea ei face ca națiunii și etniei respective să le fie hărăzite istoria neîncetată.”, spune Amet Aledin, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice, cel care, de altfel, a inițiat proiectul de lege.
Cu această ocazie, Narcis Amza, una dintre cele mai de seamă reprezentante ale comunității tătare din România, a adresat un mesaj pe pagina sa de Facebook și a recitat o poezie în limba tătară.
„Este momentul să ne aducem aminte cât de importantă este limba maternă în definirea identității noastre. În traducere liberă, videoclipul de mai jos O poezie pentru copii : „Eu sunt un copil/ Îmi iubesc țara (patria)/ Mănânc bomboane și fistic/ și trăiesc în România.” Poezioara aceasta m-a fascinat din copilărie. Religia este parte integrantă din identitatea mea, ca tătăroaică. Tătarii din Dobrogea sunt de religie musulmană. În această perioadă, suntem în Ramazan (Ramadan). Mâine este “hidirlez” sau “kidirlez”, sărbătoare ce marchează sosirea verii. Pentru mine, este foarte importantă limba mea maternă. Nu suntem tătari, dacă nu vorbim limba tătară (suntem tătari doar cu numele). Dacă vreți să știți mai multe, întrebați-vă prietenii tătari.”, a scris Narcis Amza.
Ce prevede legea
Prin Legea nr. 256/2010, ziua de 5 mai a fost instituită a Zi a Limbii Tătare. Potrivit acestei legi, cu prilejul acestei zile, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității tătare se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Aceeași lege mai precizează că „autoritățile centrale și locale pot contribui cu sprijin logistic și / sau financiar, după caz”. În instituțiile de învățământ în care se predau limba tătară ca limbă maternă și religia islamică, în ziua de 5 mai se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători.
Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune vor include, în cadrul emisiunilor dedicate minorităților naționale, aspecte de la manifestările anuale ocazionate de sărbătorirea Zilei limbii tătare”, mai prevede legea.