Uniunea Turcă vrea să amenajeze în Constanța un monument dedicat lui Mustafa Kemal Atatürk

Monumente dedicate lui Mustafa Kemal Atatürk în șapte orașe, inclusiv în București

Uniunea Democrată Turcă din România vrea ca în Constanța să fie amenajat un monument dedicat Mustafa Kemal Atatürk, „părintele” Turciei moderne.

„Coexistența pașnică a unui număr mare de etnii în Constanța este notată chiar și de site-urile de turism în prezentarea unui City-Break pentru Constanța. Este o calitate cu care ne putem mândri și răspândi în lume”, spune Harun Osman, președinte Tineret, Uniunea Democrată Turcă din România, prin intermediul unui comunicat de presă.

În consecinţă noi, comunitatea turcă din România propune amenajarea unui monument (bust sau statuie), dedicat lui Mustafa Kemal Atatürk, în Constanța. Uniunea Democrată Turcă din România este beneficiara unei donații bust sau statuie, din partea Ministerului de Externe al Republicii Turcia. Aceasta este reprezentată în Constanța prin Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, care dorește donarea acestei statui, mai departe, Municipiului Constanța.

Proiectul a fost realizat împreună cu consilierul local Secil Givan Cantaragiu și înaintat Consiliului Local Municipal Constanța, consilier ce s-a implicat activ în promovare comunității și in proiectele acesteia.

Cine este Mustafa Kemal Ataturk?

Născut Mustafa Kemal în 1881, la Salonika, azi Salonic, Grecia și a încetat din viață la data de  10.11.1938, în Istanbul, Turcia. Soldat, om de stat şi reformator, întemeietorul şi primul preşedinte (1923-1938) al Republicii Turcia. A modernizat sistemul juridic şi educaţional al ţării şi a încurajat un stil de viaţă occidental, prin adoptarea alfabetului latin şi a sistemului onomastic european. Un alt pas important a fost adoptarea numelor de familie, stabilită prin decret al MAN ( Marea Adunare Națională ) în 1934. Adunarea i-a dat lui Mustafa Kemal numele Atatürk („Părintele turcilor”). Părinții ( Ali Riza și Zübeyde Hanim ) au fost factorii ce l-au îndreptat pe calea modernităţii, lucru pentru care Mustafa i-a rămas veşnic îndatorat tatălui său.

El a urmat o cale militară precum tatăl său care a fost locotenent în armată otomană în perioada războiului ruso-turc din 1877-1878, indiciu că se trăgea din clasa otomană conducătoare, chiar dacă numai marginal. După moartea lui Ali Riza, Zübeyde Hanim s-a mutat la ţară, la fratele ei vitreg, în afara Salonicului. Temându-se ca Mustafa să nu crească needucat, l-a trimis înapoi la Salonic, unde l-a înscris la o şcoală laică, pregătindu-l pentru o carieră birocratică. Mustafa a făcut o pasiune pentru uniformele pe care le purtau cadeţii din vecinătate şi a luat hotărârea să urmeze o carieră militară. Împotriva dorinţei mamei sale, Mustafa a dat examenul de admitere la liceul militar. Aici, Mustafa a primit de la profesorul său de matematică porecla de Kemal, „cel perfect”, şi de atunci înainte avea să fie numit Mustafa Kemal.

Mustafa Kemal considera că armata, odată ce şi-a atins scopul politic, n-ar trebui să se amestece în politică. I-a îndemnat pe acei ofiţeri care doreau cariere politice să demisioneze din armată. El s-a concentrat apoi pe problemele militare, lăsând deoparte pe cele politice. A tradus în turcă manuale germane de instrucţie pentru infanterie. Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial şi cu Imperiul Otoman de partea Puterilor Centrale, a solicitat o comandă militară și i-a fost dată, în cele din urmă, conducerea Diviziei 19 din peninsula Gallipoli. Aici au făcut Aliaţii tentativa lor de debarcare, dându-i lui Mustafa Kemal posibilitatea să-i respingă şi să le zădărnicească planurile de a trece prin Dardanele (februarie 1915 – ianuarie 1916). În timpul luptelor, a fost rănit destul de grav de un şrapnel, dar victoria de la Gallipoli l-a propulsat pe Mustafa Kemal în prim-plan. A fost ovaţionat ca “Salvator al Istanbulului” şi avansat colonel la 1 iunie 1915.

Cele mai reprezentative măsuri pentru o Turcie occidentală au fost:

  • Abolirea califatului la 3 martie 1924;
  • Școlile religioase au fost desfiinţate
  • Abolirea curţilor religioase de judecată
  • Purtarea fesului a fost interzisă – de atunci înainte, turcii au purtat îmbrăcăminte de tip occidental.
  • Frăţiile religioase, fortăreţe ale conservatorismului, au fost scoase în afara legii.
  • Emanciparea femeilor a fost încurajată prin căsătoria lui Mustafa Kemal în 1923 cu o femeie educată în Occident, Latife Hanim şi a fost impulsionată de o nouă legislaţie liberală. Emanciparea femeilor a fost întărită prin abolirea poligamiei, căsătoria a devenit contract civil şi divorţul a fost recunoscut ca acţiune civilă.
  • În decembrie 1934, femeilor li s-a dat dreptul de a alege şi de a fi alese în Parlament.
  • Întregul sistem juridic islamic a fost înlăturat.
  • Din februarie până în iunie 1926, au fost adoptate codul civil elveţian, codul penal italian şi codul comercial german.
  • Înlocuirea scrierii arabe cu alfabetul latin, aşezând Turcia pe drumul spre obţinerea unuia din cele mai mari procente ale alfabetizării din Orientul Mijlociu.

Mustafa Kemal Atatürk a fost respectat de întreaga lume modernă, fiind chiar pe coperta ediției din 24 martie 1923, vol. I nr. 4 al revistei “Time”, o revistă ce urma să fie recunoscută pe plan mondial.

„Turcii din Constanța au dobândit acest respect, motiv pentru care locul cel mai potrivit pentru un astfel de monument este chiar aici, în orașul nostru. Mesajul pe care dorim să îl transmitem este unul al păcii. Atatürk de a lungul carierei a încurajat tinerii să ia atitudine pentru modernizarea statului, promovarea culturii, educației și respectului. “Gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum. „ – „Mă măndresc cu tinerii și în tineri mă încred”. Ne dorim, ca și comunitate, să facem cunoscute învățăturile lui Atatürk și cetățenilor Constanței, nu doar etnicilor turci.”, se mai arată în comunicatul de presă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

SPIT vă invită să vă spuneți punctul de vedere referitor la instituirea unor facilități fiscale

mie sept. 25 , 2019
Persoanele fizice și juridice pot face propuneri până pe data de 30 septembrie 2019 cu privire la proiectul de hotărâre privind instituirea unor facilități fiscale la nivelul municipiului Constanța. Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța aduce în atenția persoanelor fizice și juridice că pot trimite propuneri, sugestii sau […]
spit ct

V-ar putea interesa și: