Multinaționalele vor fi obligate să plătească un impozit minim pe profit. În România, multe raportează pierderi

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

Un număr de 130 de state au ajuns joi la un acord asupra unei reforme a impozitării companiilor multinaţionale, ce prevede în special instituirea unui impozit minim pe profit, de cel puţin 15%, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite AFP.

„După ani de lucrări şi negocieri intense, acest pachet istoric de măsuri va garanta că marile companii multinaţionale plătesc partea lor justă de impozite pretutindeni în lume”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.

Un mic grup de ţări, printre care se numără Irlanda şi Ungaria, foarte reticente faţă de propunerea de acord care era negociată, nu au semnat declaraţia convenită joi.

Această declaraţie comună, bazată pe acordul convenit în cadrul grupului G7 la începutul lunii iunie, prevede şi repartizarea într-o manieră „mai echitabilă” a beneficiilor între ţările unde se află sediile companiilor şi cele unde acestea îşi desfăşoară efectiv activitatea, inclusiv cea fără prezenţă fizică. Această componentă a acordului se referă în special la marile companii din sectorul digital.

Secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, a salutat o zi istorică pentru diplomaţia economică, în timp ce omologul său german, Olaf Scholz, a vorbit despre „un pas colosal către o mai mare justiţie fiscală”, iar pentru ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, acesta este „cel mai important acord privind fiscalitatea încheiat într-un secol”.

„Acest plan cu doi piloni va oferi un ajutor preţios statelor pentru mobilizarea veniturilor fiscale necesare reechilibrării bugetelor şi finanţelor publice, în timp ce investesc în serviciile publice esenţiale, în infrastructuri şi pentru măsurile destinate unei redresări post-COVID puternice şi durabile”, subliniază OCDE în anunţul său.

Participanţii la negocieri şi-au dat ca termen luna octombrie pentru finalizarea detaliilor tehnice şi pentru pregătirea ”unui plan de implementare efectivă în 2023”.

Vestea e bună, dar nu acoperă o metodă folosită de multinaționalele care lucrează în România: raportarea de pierderi. Degeaba impozitezi cu 15% profitul, dacă ele nu fac, pe hârtie, profit.

Am făcut o analiză financiară a celor mai importante 4 companii, pentru a vedea ce profit au făcut și, prin urmare, care au fost impozitele pe profit plătite statului român.

  • FC Construction SA (Spania) – pierdere 381.314609 lei în perioada 2007 – 2019
  • Max Bögl (Germania) – pierdere 60.909.927 lei în perioada 2007 – 2019
  • AKTOR (Grecia) – pierdere 491.528.129 lei în perioada 2007 – 2020
  • Astaldi (Italia) – profit 81.875.625 lei în perioada 2007 – 2019

Citește mai mult aici: Firmele românești, ignorate în țara lor. Cele străine raportează pierderi masive

Statul român ar trebui să se preocupe mai mult de acest fenomen.

Vă recomandăm și:

Olandezii de la Van Oord raportează pierderi imense, dar câștigă licitații. Cum încearcă să explice reprezentantul lor în România VIDEO

Exemplul Dedeman. Românii fac profit net de 16%, în timp de unele multinaționalele raportează pierderi imense

Multinaționalele au imunitate în România?


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Consiliul Județean Constanța vrea să impună o taxă specială pentru folosirea Teatrului de Vară Soveja

vin iul. 2 , 2021
Consiliul Județean Constanța vrea să impună o taxă specială pentru promovarea turistică a județului, aplicabilă evenimentelor desfășurate la folosirea Teatrului de Vară Soveja. Proiectul prevede o taxă de 5.000 de lei pe zi pentru folosirea teatrului sau de 1.000 de lei pe oră. Acesta va fi supus votului consilierilor județeni […]
teatrul de vara soveja

V-ar putea interesa și: